NOS WielrennenAangepast

Kittel heerst in eerste massasprint, Groenewegen vijfde

Kittel laat Démare en Greipel achter zich en sprint naar zege in Luik

Marcel Kittel heeft in een massasprint de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het is zijn tiende ritzege in de Tour. Dylan Groenewegen kwam niet verder dan de vijfde plaats.

De sprint verliep zonder valpartijen, alle topsprinters mengden zich in de strijd. Met nog honderd meter te gaan reed Sonny Colbrelli op kop, maar lang hield hij dat niet vol.

Dylan Groenewegen werd al vroeg afgezet door zijn sprinttrein en kwam in de laatste meters enigszins vast te zitten achter Arnaud Démare en André Greipel, die tweede respectievelijk derde werden achter een oppermachtige Kittel.

Grote valpartij 30 km voor de meet: Froome, Naesen en Gesink onderuit

In een regenachtige rit, die van start ging in Düsseldorf, vormden vier Tourdebutanten de kopgroep van de dag: Laurent Pichon, Thomas Boudat, Taylor Phinney en Yoann Offredo.

Onderweg raapte Phinney (Cannondale) de punten op van de twee beklimmingen van de vierde categorie die de renners passeerden. Hij is morgen de eerste drager van de bolletjestrui. Na de tweede klim, op twintig kilometer van de streep, konden Boudat en Pinchon hun medevluchters niet volgen.

Froome onderuit in natte bocht

Het peloton deed het na de vele valpartijen in de tijdrit van zaterdag relatief rustig aan, wetende dat het op een massasprint zou uitdraaien. Op dertig kilometer van de streep ging in een bocht waar veel waterplassen stonden een grote groep renners onderuit, onder wie Chris Froome, Romain Bardet en Tom Leezer. Zij konden allen hun weg vervolgen.

Phinney en Offredo lieten zich niet zomaar inrekenen, maar een reële kans op de ritzege hadden ze nooit met de sprintersploegen op kop van het peloton. Twee kilometer voor de streep werden de twee vluchters opgeslokt door het peloton, waarna Kittel zich de sterkste toonde. De gele trui van Geraint Thomas kwam niet in gevaar.

Kittel in het Nederlands: een herinnering voor de rest van mijn leven

Direct na de finish waren er tranen bij het Duitse sprintkanon. "Het was een geweldige start in Düsseldorf vanmorgen, er waren echt veel mensen. Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen hoge verwachtingen had en geen druk voelde. Dat komt er nu allemaal uit. Deze etappe winnen was een groot doel van me."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl