Het profiel van etappe 1, een tijdrit in Düsseldorf
NOS WielrennenAangepast

Etappe 1: 'Ik denk dat Roglic wint, maar ik hoop op Van Emden'

Als de Fransman Élie Gesbert vanmiddag om kwart over drie wordt weggeschoten van het startpodium is de 104de Ronde van Frankrijk officieel begonnen. Vandaag leggen de 198 renners een individuele tijdrit af van veertien kilometer door de straten van Düsseldorf.

De winnaar krijgt naast de bloemen en de zoenen van de rondemissen ook nog eens de eerste gele trui omgehangen. Maarten Tjallingii, oud-renner en NOS-analist, denkt dat die ene Lotto-Jumbo-renner gaat winnen, maar hoopt op die andere.

Zeg het maar: Primoz Roglic of Jos van Emden?

"Ik denk dat Roglic wint. Hij heeft zich in korte tijd heel goed ontwikkeld. Wat zou het goed zijn als een oud-schansspringer de gele trui pakt. Dan is hij helemaal een voorbeeld voor andere sporters."

"Maar een zege van Van Emden zou ook heel gaaf zijn. Alles viel al op zijn plek in de slottijdrit van de Giro. Ik hoop dat hij het opnieuw kan. Zijn tijdrit op het NK viel tegen, maar Jos kan er altijd staan."

Jij maakte Roglic vorig jaar mee in de Giro. Hoe bereidt hij zich voor op een tijdrit?

"Op zich niet heel anders dan anderen, denk ik. Voor de eerste tijdrit van de Giro vorig jaar, die hij net niet won, was hij heel relaxed. Ik had helemaal niet door dat hij zo dicht in de buurt van de roze trui zou komen. Roglic gaat heel professioneel met zijn sport om en het plezier spat er bij hem vanaf."

Dubbele inzet Lotto-Jumbo op de eerste gele trui

"Tony Martin is altijd een kanshebber bij een tijdrit. En nu de Tour eindelijk weer terug is in Duitsland, zal hij extra gemotiveerd zijn. Een Duitse zege in Düsseldorf is goed voor het wielrennen."

"Daarom schrijf ik Marcel Kittel ook op. Een tijdrit van veertien kilometer moet hij wel aankunnen. En vergeet Michael Matthews niet. Die kan dit ook."

1987: Nijdam wint Tour-proloog in West-Berlijn

Wat vind je ervan dat ze met een tijdrit beginnen en niet met een gewone etappe?

"Dat is mooi. In een tijdrit zie je alle renners even voorbijkomen. En omdat we zondag in de eerste normale etappe al een geletruidrager hebben, is er ook een ploeg die de leiding neemt. Dat maakt die rit wat minder hectisch dan wanneer er geen leider is."

Hoe belangrijk is die eerste tijdrit voor de rest van de Tour?

"Het tijdverschil zal niet heel groot zijn, maar voor het vertrouwen van de renners is het wel belangrijk. Een goede tijdrit geeft moraal, terwijl je van een slechte tijdrit nog wel een paar dagen last kunt hebben."

De Touruitzendingen van zaterdag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
15.10 uur Etappe 1: tijdrit in Düsseldorf NPO 1 en NOS.nl
19.27 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.24 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
met Tom Veelers, Grischa Niermann en Danny Nelissen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl