NOS Wielrennen

2017: Groenewegen legt basis voor Toursucces op de brug bij de A6

Dylan Groenewegen is niet het type sprinter dat heel sterk afhankelijk is van zijn treintje. Daarin lijkt hij op Mark Cavendish, de succesvolste sprinter in de Tourgeschiedenis. "Hij sprint puur op snelheid. Dat vind ik een mooie stijl. Ik rijd ook op die manier."

Groenewegen sprint van hectometerpaal 43,6 naar 43,8

Cavendish staat op dertig Tourzeges, Groenewegens beste resultaat is een vierde plaats. In aanloop naar de Tour bereidt Groenewegen zich op een opmerkelijke manier voor. Niet in de heuvels van Zuid-Limburg, maar naast de A6, richting Almere.

In die sprinttraining rijdt Groenewegen zes keer op volle snelheid 200 meter, van hectometerpaal 43,6 naar 43,8. "Hier is geen ene reet aan", vertelt de sprinter. "Het is echt vreselijk, maar wel een goede training. Je wordt er alleen heel erg misselijk van!"

Dylan Groenewegen in zijn rood-wit-blauwe shirt

Vorig jaar debuteerde de Amsterdammer in de Tour. Hij had een trein meegekregen, maar die functioneerde verre van optimaal. "We waren vaak te vroeg. Dit seizoen gaat het goed. We hebben nu de power. Alleen moet het nu ook in de Tour goed gaan."

Groenewegen kan zijn borst natmaken: alle concurrenten zijn aanwezig. De sprinter van Lotto-Jumbo heeft ze allemaal geanalyseerd. Marcel Kittel? "Een powerbom." André Greipel? "Heel machtig, hij heeft een sterke aanzet." Peter Sagan? "Niet de snelste, maar zijn timing is heel goed."

De eindsprint van het NK wielrennen: Ramon Sinkeldam (l), Dylan Groenewegen (m) en Wouter Wippert (r)

De volgorde van de Lotto-Jumbo-locomotief is helder en de uitvoering is ook vaak geoefend. Groenewegen: "Paul Martens rijdt als eerste vooraan, daarna probeert Timo Roosen de kop te nemen. Tom Leezer brengt me tot 500 meter van de streep en Robert Wagner tot 200 meter. En dan moet ik het afmaken."

Vorig jaar kwam Groenewegen tot een vierde plaats en nog een handjevol klasseringen in de top-15. "Een etappe winnen is natuurlijk een jongensdroom, maar ik weet niet of dat realistisch was vorig jaar. Ik was toch vooral in de Tour om te leren, ook om bergop te rijden. Nu heb ik veel meer kans."

Dylan Groenewegen troeft alle toppers af in de sprint van de eerste etappe van de Eneco Tour

"We rijden met iets hogere velgen en op andere fietsen. Ze zijn wat stijver. Dat is goed voor ons. Een paar procent kan genoeg zijn om te winnen. Onze eerste kans ligt in Luik, op dag twee. Dat wordt een belangrijke afspraak voor ons."

Tom Leezer is ervan overtuigd dat Groenewegen een succesvol sprinter wordt in de Tour. "In zijn carrière gaat hij er meer dan tien winnen. Dit jaar begint hij hopelijk met zijn eerste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl