De wielerwatchers verdelen de sterren
NOS WielrennenAangepast

Sprinters in de Tour: wielerwatchers verdelen de sterren

Mark Cavendish zal met een grote glimlach terugdenken aan het sterrenverhaal van vorig jaar. De wielerwatchers hadden niet meer dan een bijrol voorspeld voor de Brit, die echter met vier etappezeges de succesvolste sprinter van die Tour werd.

"Toch krijgt hij van mij maar één ster", zegt radioverslaggever Gio Lippens. "Met het risico dat hij ons allemaal uitlacht. Met Cavendish weet je het gewoon nooit. Hij heeft nog altijd het lef en ook het inzicht. Maar of hij de inhoud nog heeft, betwijfel ik."

Verslaggever Han Kock gelooft nog wel in de kansen van Cavendish, die de afgelopen maanden herstelde van de ziekte van Pfeiffer "Als hij aan de start staat, is dat niet voor niks. Cavendish komt niet als hij weet dat-ie kansloos is voor een ritzege."

De sterrenverdeling van de wielerwatchers

Kock Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg
*****Cavendish Kittel Kittel Démare Kittel
****Sagan Groenewegen Démare Greipel Démare
***Démare Sagan Groenewegen Groenewegen Greipel
**Groenewegen Degenkolb Greipel Kittel Sagan
*Kittel Matthews Cavendish Bouhanni Groenewegen

Twee namen komen op alle lijstjes voor: Marcel Kittel en Dylan Groenewegen, de beste Nederlandse sprinter. "Die gaat veel kansen krijgen, zegt analist en oud-renner Danny Nelissen. "Zijn ploeg Lotto-Jumbo is goed voorbereid, dus ik verwacht veel van hem."

'Groenewegen gaat een etappe winnen'

"In mijn ogen gaat hij een etappe winnen", zegt Gio Lippens. Er staan een hoop goede sprinters aan de start, dus het zal niet makkelijk worden. Maar Groenewegen is een handige dondersteen en beduidend sterker dan vorig jaar."

Ook Han Kock gelooft in de kansen van de sprinter van Lotto-Jumbo. "Vorig jaar was alles nieuw, nu mag hij wel een etappe pakken. Ik zag hem zondag na het NK dat hij verloor van Ramon Sinkeldam, toen was hij des duivels. Voor hem telt maar één ding en dat is winnen."

Dylan Groenewegen naast de Nederlands kampioen, Ramon Sinkeldam

Maar dé topfavoriet voor de massasprints is Marcel Kittel, zeggen Nelissen, Lippens en commentator Joris van den Berg. "De start in Duitsland zal hem motiveren, ik denk ook dat we al een goede tijdrit van hem gaan zien", zegt Van den Berg. "Bovendien heeft hij de sterkste ploeg bij zich, met mannen als Zdenek Stybar, Matteo Trentin en Philip Gilbert in zijn trein."

Van den Berg verwacht ook veel van Arnaud Démare. "Ik denk dat hij de eerste Franse sprinter wordt die een massasprint wint, sinds Jimmy Casper in 2006. De Fransen hebben nu een goede generatie met Nacer Bouhanni en Bryan Coquard. Van die drie is Démare nu op het niveau dat hij echt kan meedoen om de ritzeges."

2016: Kittel klopt Cavendish en Sagan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl