Duitse renners trots op Tourstart in eigen land

Houdt Duitsland weer van wielrennen?

Als een zeepbel spatte de Duitse wielerdroom tien jaar geleden uitéén. Heel Duitsland sloot de sport in de armen na de successen van onder meer Jan Ullrich en Erik Zabel. Maar toen diezelfde renners werden betrapt op dopinggebruik, ging het wielrennen in de ban. De Tourstart van zaterdag in Düsseldorf moet een keerpunt worden.

"Ik ben er trots op dat ik dit als renner mag meemaken", zegt Marcel Kittel. De renner, die negen etappes won in de Tour, hoopt dat de Grand Départ in zijn thuisland voor het wielrennen in Duitsland een nieuw vertrekpunt is. "Dit is wel het moment om weer vooruit te gaan kijken en een nieuwe weg in te slaan."

"De sport heeft in Duitsland natuurlijk een moeilijke periode achter de rug, maar de potentie is er", zegt Iwan Spekenbrink, teammanager van Sunweb, dat met een Duitse licentie rijdt.

"Er is een nieuwe generatie wielrenners, er zijn teams met een Duitse licentie, de ARD zendt de Tour weer uit en nu dus ook een Grand Départ. Dat zijn bouwstenen om Duitsland als wielerland weer te 'activeren'."

Het diepe dal voor Duits wielrennen

Marlies van Gerwen weet als geen ander uit welk dal de sport zich heeft moeten werken. Van 2006 tot en met 2010 was ze eigenaar en commercieel directeur van de Duitse Milram-ploeg. Dieptepunt voor haar ploeg was het gegeven dat de grote Duitse televisiemaatschappijen besloten de Tour niet meer uit te zenden.

Erik Zabel en Jan Ullrich in 2000, toen de zon nog scheen voor het Duitse wielrennen

"Toen zaten we met de handen in het haar", vertelde ze maandagavond in Langs de Lijn En Omstreken. "We hadden sponsorcontracten. Hoe leg je uit dat die blauwe shirtjes niet meer over het scherm gaan? Social media stond nog in de kinderschoenen. Facebook en Twitter waren nog niet zo ingeburgerd als nu. Televisie was veruit het belangrijkste."

"Met Duitse journalisten kregen we veel minder gemakkelijk een vertrouwensband dan ik in Nederland gewend was. We nodigden ze uit in de bus, ze mochten alles zien. Toch ging dat moeizaam."

Grischa Niermann, de Duitser die onder meer voor de Rabobank-ploeg reed, haalt nog een verschil aan. "Duitsland is niet zo 'wielerminded' als België of Nederland. En ik denk dat die echte gekte in Duitsland pas weer komt als er een renner meedoet om de zege in de Tour de France."

'Terugkeer Tour een kleine stap'

Volgens Spekenbrink moet Duitsland zich daar echter ook niet op blindstaren. "Een Tourzege moet niet het enige zijn dat telt. De Duitsers moeten ook John Degenkolb gaan waarderen voor het winnen van Parijs-Roubaix, of André Greipel voor het winnen van vier Tour-etappes."

"Het is een kleine stap", blijft ook Sunweb-renner Simon Geschke voorzichtig. "Door de start van de Tour in Duitsland is onze sport nu niet ineens 'booming'. Dan moeten koersen als de Bayernrundfahrt of de Ronde van Duitsland terugkomen. Ik hoop dat het Duitse wielrennen de komende jaren weer opkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl