Chris Froome in Parijs op het podium
NOS Wielrennen

'Het tijdperk-Froome is nog niet voorbij'

Chris Froome is de achtste renner in de Tourhistorie die erin slaagt de Ronde van Frankrijk drie keer te winnen. En hij lijkt nog niet verzadigd. De Brit (31) gaat op jacht naar een vierde en misschien wel een vijfde titel. NOS-commentator Herbert Dijkstra werpt een blik op de afgelopen Tour en op de toekomst van Froome, Team Sky en Wout Poels.

Kan Froome een vierde Tourzege behalen?

"Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik zie geen tekenen van slijtage bij hem. Het feit dat je al hoort dat sommigen willen wachten tot het tijdperk-Froome voorbij is, zegt wel iets."

Kun je spreken van het tijdperk-Froome?

"Ja, dat denk ik wel. Als je drie keer met overmacht wint en een keer aantoonbare pech hebt, mag je dat wel zeggen."

Wat is zijn kracht?

"Froome is een complete renner. Hij heeft een harde kop en een sterk lijf. Als hij echt zijn zinnen zet op een volgende zege, kan hij hem heel goed weer winnen. En hij is dit jaar sterker geworden in de slotweek, dat was de andere jaren niet het geval."

De drie Tourzeges van Chris Froome op muziek

Heeft hij nog andere doelen dan de Tour?

"Nou, hij wil op de Spelen ook graag winnen. Naast de tijdrit ook de wegwedstrijd, heb ik gehoord. Daar zou een duel Froome-Wout Poels natuurlijk super zijn. Maar de Tour is inderdaad zijn jaarlijkse doel, ik weet niet of dat anders wordt. Je kunt daar veel van vinden, maar als hij daar zijn geld mee verdient en daar gelukkig van wordt, vind ik dat prima."

Wie kan hem bedreigen de komende jaren?

"Froome is nu superieur, hij is echt duidelijk beter dan de rest. Maar ik weet natuurlijk niet hoe goed hij volgend jaar is. En we weten ook niet wat er gebeurd was als Nibali zich op de Tour had gericht, in plaats van op de Vuelta."

De Tour van 2016 in minder dan drie minuten

Vond jij dit een saaie Tour?

"Nee, ik heb veel mooie dingen gezien. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld toen Jarlinson Pantano en Vincenzo Nibali echt stuk gingen in de slotfase. Die strijd hebben we een paar keer gezien. Dat zijn toch finales die we in de tijd van Richard Virenque niet zagen. Hij kon alleen vooruit blijven in een etappe over zes Pyreneeëncols, dat kan nu niet meer."

Hoe kijk je aan tegen de dominantie van Sky?

"Zij hebben zo veel geld, Sky kan kopen wie ze willen. Ik zou een maximum budget niet eens zo gek vinden, zoals bij een Tourtoto. Een gelijk budget voor alle ploegen waar ze renners voor kunnen kopen. Dat kan de koers spannender maken."

De Tour van Wout Poels op muziek

Wat vind je van Wout Poels, de meesterknecht van Froome?

"Met het woord 'knecht' doe je hem misschien wel te kort, Danny Nelissen en ik hebben hem al een soort sous-chef genoemd. Hoe dan ook, hij heeft het fantastisch gedaan. Hij heeft niet elke dag volle bak moeten gaan, maar Poels was sommige dagen bergop beter dan Froome."

Zou hij een keer voor eigen kans mogen gaan?

"Zolang Froome zich op de Tour richt, zal Poels daarin geen kans krijgen. Maar misschien wel in de Vuelta. Als je Luik-Bastenaken-Luik wint, ben je een grote meneer hoor. Hij straalt sereniteit en zelfvertrouwen uit en kan goed relativeren. Ik ben zeer onder de indruk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl