NOS Wielrennen

Mollema valt van podium, Bardet wint etappe

Mollema zakt naar plaats tien, Bardet wint rit

Romain Bardet is winnaar geworden van de negentiende Touretappe. De Fransman van AG2R soleerde naar de zege in de rit van Albertville naar Saint-Gervais, waarin het noodlot toesloeg voor Bauke Mollema. Hij verspeelde zijn tweede plaats.

Mollema haakte in de slotfase van de zware Alpenrit af door een glijpartij in de regen en kon niet meer terugkomen tijdens de slotklim op de flanken van de Mont Blanc. De kopman van Trek kwam op 4 minuten en 25 seconden van Bardet over de streep en zakte weg naar de tiende plaats in het klassement.

  • NOS
    Uitslag 19de etappe
  • NOS
    Het klassement na de negentiende etappe

Thomas De Gendt, die nog loerde op de bergtrui van Rafal Majka, demarreerde direct nadat in Albertville was gestart. Hij had echter de pech dat ook Majka (samen met achttien anderen, onder wie Laurens ten Dam) aansloot.

De Belg klopte Majka op twee cols, maar haakte daarna af, zodat de Pool na de derde col wist dat hij (mits hij Parijs haalt) de bergkoning is van deze Tour.

Dumoulin komt ten val en stapt uit Tour

Voordat het podium op de schop ging, sloeg het noodlot toe voor tweevoudig ritwinnaar Tom Dumoulin. Hij moest na een val opgeven.

Vooraan dunde de kogroep uit tot een elftal, zonder Ten Dam. Rui Costa bleef op 48 kilometer van de meet als enige koploper over in de afdaling van de Montée de Bisanne, waarin veel renners op het door de regen gladde wegdek onderuit gingen.

Van de voormalige kopgroep gleed Pierre Rolland in de gevaarlijke afdaling weg en in de groep met favorieten overkwam dat onder anderen Chris Froome, Richie Porte en Bauke Mollema. Het gevolg was dat een verbrokkelde elitegroep begon aan de slotklim naar St. Gervais.

Romain Bardet ontsprong de dans en ging op zoek naar koploper Rui Costa, die hij tijdens de slotklim passeerde.

Froome was op de fiets van ploeggenoot Geraint Thomas en dankzij opnieuw goed werk van meesterknecht Wout Poels snel terug in de groep met favorieten, maar dat was niet weggelegd voor Mollema.

De kopman van Trek ontbeerde de steun van ploeggenoten maar kreeg nog wel hulp van Jarlinson Pantano (vermoedelijk zijn toekomstige teamgenoot). Hij kon echter de Colombiaan niet lang volgen, finishte op 4.26 van Bardet en duikelde in het klassement van de tweede naar de tiende plaats.

Bardet klom van vijf naar twee, achter Froome, die op 0.36 finishte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl