NOS Wielrennen

Etappe 19: Mollema strijdt voor podiumplaats

De route van de negentiende etappe in de Tour de France

Daags na de door Chris Froome gewonnen tijdrit trekt het peloton verder de Alpen in. In de negentiende etappe rijden de renners van Albertville naar het meer van Annecy, om vervolgens te finishen in Saint-Gervais, na een col van de eerste categorie.

Kan Bauke Mollema zijn tweede plek vasthouden? NOS-commentator Gio Lippens heeft goede hoop.

Heeft Mollema nog kans op het podium?

"Ja, Mollema is een karakterrenner. Hij kan vaak toch weer met de besten mee, terwijl je niet weet waar hij het vandaan haalt. De statistieken spreken eigenlijk tegen hem, omdat hij nu twee dagen tijd verloren heeft. Maar ik denk dat hij het podium wel kan vasthouden."

Heb je er door zijn tijdrit meer vertrouwen in gekregen?

"Zijn tijdrit was gemiddeld. Hij moet wel tien klassementsmannen voor zich laten, maar toch verliest hij slechts twee seconden op Adam Yates. Ik hoop dat hij een klassieke post-rustdagdip had. Hij zal vandaag wel heel wat aanvallen te verduren krijgen."

Het algemeen klassement na de achttiende etappe

Wordt dat het verhaal van de dag, de aanvallen op Mollema?

"Ja, ik ben vaak optimistisch, maar ik denk dat hij de eerste plaats moet vergeten. De voorsprong van Froome is te groot. Dat zullen de andere favorieten ook beseffen, dus wordt het een strijd voor de podiumplaatsen. Als Porte of Valverde vertrekt, moet niet alleen Froome mee, maar Mollema zeker ook."

Betekent de Sky-dominantie weer dat er weinig wordt aangevallen?

"Ja, aan de ene kant is dat irritant. Er wordt zo hard gereden door onder anderen Wout Poels, dat niemand wegkomt. Maar het is ook knap, dat alle knechten alleen maar voor Froome rijden. Ze gaan niet zelf in de aanval. Het maakt de wedstrijd wat minder spectaculair, maar het is wel ongelofelijk sterk."

  • ANP Pro Shots
    Op de voor hem bekende manier trapt Bauke Mollema zichzelf omhoog tijdens de klimtijdrit
  • ANP
    Bauke Mollema op de Mont Ventoux
  • EPA
    Richie Porte (l) was met Chris Froome en Bauke Mollema (r) betrokken bij een botsing met een motor in de twaalfde etappe van de Tour.

Gaan de favorieten dan weer wachten tot slotklim voor ze gaan aanvallen?

"Ja, dat denk ik wel. Er zijn ook geen renners die heel veel minuten moeten goedmaken, de verschillen zijn redelijk klein. Als Mollema een slechte dag heeft, heeft Adam Yates aan een paar kilometer genoeg om hem voorbij te gaan. Hij hoef niet op veertig kilometer van de streep al aan te vallen."

Is dit dan ook wederom een dag dat de aanvallers voor de ritzege kunnen gaan?

"De favorieten hebben er geen belang bij een ongevaarlijke kopgroep terug te halen. Ik denk dat renners als Rafal Majka, Jarlinson Pantano of Ilnoer Zakarin weer voor de dagzege kunnen gaan. Of wie weet eindelijk Wilco Kelderman."

De Touruitzendingen van vrijdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
12.50 uur Etappe 19: Albertville - Saint-Gervais Mont Blanc (146 kilometer) NPO 1 en NOS.nl
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
19.29 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
21.55 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl