Tour de Frank Heien, oa. Kenny van Hummel
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Jean Bobet, de schrijvende broer van Louison

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Jean Bobet.

Liever dan wielrenner was Jean Bobet 's werelds grootste Hemingway-professor geworden, hij had een graad in het Engels. Louison, Jeans broer was voorbestemd om een groot coreur te worden, Jean moest maar naar de universiteit. Hij zat immers altijd met zijn neus in de boeken.

Fietsen deed hij als er tijd over was. Toch werd hij twee keer wereldkampioen. Bij de studenten, maar toch. Louison was toen al wereldberoemd. Hij won etappes in Giro, de Tour, Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. Het nieuws van die zege in Milaan las Jean in Schotland. De foto van een juichende Louison tussen de Italianen ging niet meer uit Jeans hoofd.

Acht jaar lang was Jean Bobet beroepsrenner. Zijn topjaar was 1955, toen hij Parijs-Nice won en derde werd in Milaan-Sanremo. Dat jaar knechtte hij in de Tour voor zijn broer, die voor zijn derde Tourzege ging. Het werd een beproeving voor de Bobets. Charly Gaul trok dag in, dag uit ten aanval. Louison moest iets verzinnen.

In de elfde etappe, van Marseille naar Avignon, werd de Mont Ventoux beklommen. Louison ging er al vroeg vandoor, Jean kon niet volgen. Het was stil om hem heen toen hij omhoog reed. Op twee kilometer van de top stond vader Louis Bobet, een bakker uit Bretagne. "Louison doet het goed", riep hij naar Jean.

Jean Bobet was meer dan 'de broer van'

Louison Bobet won de etappe met dertien minuten voorsprong, hij zou ook die Ronde van Frankrijk winnen. Maar de inspanningen die hij daar had moeten leveren, kwam hij nooit meer helemaal te boven.

Jean Bobet stopt op 28-jarige leeftijd al profrenner. Hij werd journalist bij L'Equipe en Le Monde en schreef enkele wielerboeken. Als auteur van zijn memoires oogstte hij succes, niet als 'de broer van', maar als schrijver. Net als zijn vakgenoot Hemingway, zijn idool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl