NOS Wielrennen

Tweede ritzege ongenaakbare Dumoulin, Mollema naar tweede plaats

Tour de France 2016: samenvatting etappe 13

Tom Dumoulin heeft in de Tour de France zijn tweede etappezege geboekt. Na zijn schitterende zege in de koninginnenrit in de Pyreneeën declasseerde hij in de individuele, heuvelachtige tijdrit over 37,5 kilometer van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont-d'Arc zijn concurrenten.

Geletruidrager Chris Froome was 1.03 minuten langzamer dan Dumoulin. Het verschil met de nummer drie, de Portugees Nelson Oliveira (Movistar) was liefst 1.31 minuten.

Ook Bauke Mollema deed uitstekende zaken. Hij reed de zesde tijd van de dag is na vandaag de nummer twee in het klassement.

Dumoulin, voor het eerst in een door de Technische Universiteit Delft ontworpen aerodynamisch ribbelpak, was op het heuvelachtige parkoers al de snelste bij het eerste meetpunt, na een klimmetje van 6,9 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9.

Tony Martin en Fabian Cancellara, echte specialisten in de race tegen de klok, gaven daar al respectievelijk 0.44 en 1.00 toe. Het verschil aan de streep liep zelfs in de minuten.

Na zijn uitstekende tijdrit had Dumoulin meteen oog voor Chris Froome. De Brit kwam nog het dichtst in de buurt, maar moest ook 1.04 minuten toegeven op de toptijd van de Limburger.

Froome rommelt met fiets voor start tijdrit

Zoals verwacht was Froome, die op het startpodium nog problemen had met een aanlopend voorwiel, de beste van de toptien. Bovendien zette de geletruidrager met zijn optreden een grote stap naar de zege.

Froome eindigde als tweede in 51.18 minuten en gaf daarmee ruim een minuut toe op Dumoulin. maar vergrootte zijn voorsprong op Adam Yates, Nairo Quintana en Bauke Mollema.

Bauke Mollema onderweg in de tijdrit

Mollema reed een uitstekende tijdrit en verloor slechts 51 seconden op Froome. De tijd van de Nederlander (52.09) was goed voor de zesde plek in de tijdrit, en belangrijker, ruim voldoende om Yates (53.16) en Quintana (53.23) in het algemeen klassement te passeren: hij staat nu tweede.

De Engelsman in Australische dienst gaf ruim een minuut toe op Mollema, de Colombiaan verloor liefst 1.14 minuten. Mollema is nu de naaste belager van de gele trui op bijna twee minuten. De Colombiaan Nairo Quintana moet nu al drie minuten prijsgeven op de Brit.

  • NOS
    De uitslag van de dertiende etappe in de Tour de France
  • NOS
    Het algemeen klassement na de dertiende etappe in de Tour de France

Stef Clement (IAM), die vrijdag ook al sterk reed in de rit naar de Mont Ventoux, werd nu 14de op 2.38 minuten van Dumoulin. Wilco Kelderman stelde teleur. Hij mikte op een plek in de toptien, maar finishte als 45ste op bijna vijf minuten.

Wout Poels, net als Tom Dumoulin geselecteerd is voor de olympische tijdrit in Rio de Janeiro, werd 95ste op 6.49 minuten.

Opvolger Breukink

Met zijn zege treedt Dumoulin in de voetsporen van Erik Breukink. Die was in 1990 de laatste Nederlander, die een grote tijdrit in de Tour de France op zijn naam schreef. Destijds ging het om een tijdrit van 45,5 kilometer rondom het Lac de Vassivière.

Uitvallers

Net als de afgelopen dagen speelde de wind een grote rol in de tijdrit. Zo werden Julian Alaphilippe en Edward Theuns letterlijk van de fiets geblazen. De Belg Theuns, deze Tour twee keer vijfde in de massasprint, brak een borstwervel en heeft inmiddels de Tour verlaten.

Ook voor de Franse hoop Thibaut Pinot is de Tour de France voorbij. De nummer drie van de editie van 2014 gaf voor de start van de tijdrit ziek op.

Sobere huldiging

Vanwege de tragische gebeurtenissen in Nice donderdagavond werd de ritwinnaar, net als de overige klassementsleiders, sober gehuldigd.

Sobere huldiging na tijdrit Tour

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl