NOS WielrennenAangepast

Wind staat finish op Mont Ventoux donderdag in de weg

Kees Jongkind: het spookt op de Ventoux

Het beloofde een van de meeste enerverende ritten van deze Tour te worden. Maar de hevige wind die donderdag verwacht wordt, staat de beoogde aankomst op de top van de roemruchte Mont Ventoux in de weg. De finishlijn van de twaalfde etappe komt nu zes kilometer eerder te liggen, bij Chalet Reynard, zo heeft Tourdirecteur Christian Prudhomme bekendgemaakt. De klim is daardoor niet 21,5, maar 15,5 kilometer.

Het peloton had vandaag op weg naar Montpellier al te kampen met veel wind en de vooruitzichten voor donderdag zijn niet veel gunstiger. Integendeel, op de Mont Ventoux, 'de kale berg' waar de wind ('vent' in het Frans) altijd al vrij spel heeft, worden heftige windvlagen verwacht. Te gevaarlijk voor renners, volgers en wielerfans, die, zoals NOS-commentator Herbert Dijkstra het verwoordde, 'gezandstraald' dreigen te worden.

Volgens Volkskrant-fotograaf Klaas Jan van der Weij ging het woensdagmiddag al flink tekeer op de flanken van de Ventoux. "De wind wakkert aan", vertelde hij, staand op één kilometer van de top. "Er zijn nog genoeg mensen die omhoog gaan, maar er zijn er ook die van hun fiets stappen omdat ze het te eng vinden. Maar ja, dat zijn amateurs. Dat is wat anders dan een peloton profrenners."

De campers die al langs de route staan, schudden door de wind behoorlijk heen en weer, aldus Van der Weij. "Maar langs het laatste stuk, de laatste kilometer, staan geen campers. Daar staan dranghekken. En die zijn al omgewaaid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl