NOS Wielrennen

Dumoulin wint koninginnenrit in Ronde van Frankrijk

Dumoulin solo naar zege op Andorra Arcalis

Tom Dumoulin heeft op grootse wijze de koninginnenrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Dumoulin beklom de slotklim, de Andorra Arcalis, solo en kwam ook alleen over de finish.

De Limburger reed de hele dag in de aanval. Op 12,5 kilometer van de streep, aan de voet van de Arcalis, ging Dumoulin ervandoor. Zijn voorsprong werd op de flanken van Andorra Arcalis, waar het inmiddels flink was gaan hagelen, alleen maar groter op de achtervolgende groep met onder meer bolletjestruidrager Rafal Majka.

In de laatste drie grote rondes heeft Dumoulin nu vier ritten gewonnen. In de Ronde van Spanje vorig jaar pakte de Giant-Alpecin-renner een bergrit en de tweede tijdrit. Ook won hij eerder dit jaar de proloog van de Giro d'Italia in Apeldoorn.

Dumoulin is de vijfde Nederlander die in alle grote rondes een etappe wint. Gerben Karstens Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens ging hem voor.

  • NOS
    De uitslag van de negende etappe van de Tour
  • NOS
    Het algemeen klassement na de negende etappe

Op ruim zes minuten kwam de uitgedunde favorietengroep over de streep. Nairo Quintana en Chris Foome bestreden elkaar niet op de Arcalis, ze kwamen samen over de streep in een groep met ook onder meer wittetruidrager Adam Yates, Richie Porte en Daniel Martin. Niet ver daar achter kwam Bauke Mollema over de finish.

Contador stapt af

Al vanaf de start in Vielha d'Aran ging het bergop en de eerste demarrages lieten niet lang op zich wachten. Naast Dumoulin gingen ook de Nederlanders Stef Clement en Tom-Jelte Slagter in de aanval. Zij vielen snel terug in het peloton.

Na tien kilometer waagde Alberto Contador de sprong met ploeggenoot Robert Kiserlovski. Sergio Henao (Sky) en Alejandro Valverde (Movistar) volgden de tweevoudig Tourwinnaar. Contador bleek echter niet in goeden doen, zijn aanval duurde maar tien kilometer. Hij werd al snel bijgehaald door het peloton.

Na 84 kilometer koers kneep de Spanjaard definitief in de remmen. De Spanjaard kwam in het openingsweekeinde twee keer ten val en zou afgelopen nacht koorts hebben gehad.

Na drie cols van de eerste categorie reden er tien man op kop: Dumoulin, Rui Costa, Pinot, Daniel Navarro, Majka, Diego Rosa, George Bennett, Matthias Frank, Winner Anacona en José Herrada. Dumoulin leek de derde col van de dag, de Col de Beixalis, moeilijk te verteren en het zag er naar uit dat hij moest lossen.

Het regende daarna aanvallen, van Costa, Bennett, Navarro en Pinot. Maar niemand raakte weg. Kort voor de lange slotklim, zaten ze alle tien weer bijeen.

Dat Dumoulin twee kilometer die klim ineens demarreerde was zonder meer verrassend. Hij vervolgde zijn weg in tijdritmodus. Dumoulin begon met een halve minuut voorsprong aan de slotklim en daarna was het hopen dat niemand hem meer zou achterhalen.

Dumoulin springt weg uit de kopgroep

Pinot probeerde de Limburger terug te halen, net als Navarro, Costa en Majka. Ze kwamen allemaal bedrogen uit, want Dumoulin hield knap stand. Ook toen hagelbuien de slotfase nog veel zwaarder maakten. Niemand bleek in staat Dumoulin bij te halen, solo kwam hij over de streep. Costa kwam op 0.38 als tweede binnen, net voor Majka. Het groepje met favorieten finishte op 6.35.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl