NOS Wielrennen

Etappe 9: Froome en Quintana moeten met de billen bloot

De route van de negende etappe van de Tour

Chris Froome verbaasde alles en iedereen door op de top van de Peyresourde te versnellen om vervolgens met zijn kin op het voorwiel naar beneden te suizen. Zijn voorsprong op Nairo Quintana bedraagt 23 seconden. Wat doen de twee topfavorieten in de rit naar Andorra Arcalis? En hoe sterk zijn Bauke Mollema en Wilco Kelderman? "De favorieten moeten met de billen bloot", verwacht NOS-analist Rob Harmeling.

Is dit de koninginnenrit?

"Poeh, dat denk ik niet. Maar het wordt wel een cruciale etappe, de favorieten zullen alle registers open moeten trekken. Dat het morgen een rustdag is, maakt het extra mooi."

Maakt dat veel uit?

"Ja, want de renners weten dat ze een extra dag kunnen herstellen van de inspanningen van vandaag. Je kunt niet elke dag je tank leegrijden, dat houdt niemand vol. De winnaar in Parijs is de renner die het best kan herstellen van de zware etappes. Dus met die rustdag na deze etappe, is de kans op spektakel groter."

Over spektakel gesproken, hoe keek jij naar Froome gisteren?

"Ik heb dat nooit iemand zien doen op die manier, het was spectaculair. Maar eigenlijk denk ik dat de UCI hiervoor met regels moet komen. Er zijn allemaal regels voor de afmeting van de fiets en de afstelling van het zadel. Maar niet voor hoe een renner op de fiets zit. We moeten niet hebben dat amateurs dit gaan nadoen, het is levensgevaarlijk. Maar het is wel rock-en-rollfietsen."

Hoe heeft Nario Quintana daarnaar gekeken?

"Ik denk dat ze bij Movistar wel geschrokken zijn. Je wil iemand op zijn zwakste terrein kunnen aanvallen, dat was bij Froome de afdaling. Maar hij heeft hier duidelijk op getraind, dus dat werkt niet meer. Het beste wat Quintana nu kan doen is vaak aanvallen en zorgen voor een onregelmatig tempo. Dan is hij op zijn best, Froome heeft liever een constant tempo.

Is vandaag weer een dag voor de aanvallers?

Dat denk ik niet, vanaf de start gaat het al meteen omhoog. Sky en Movistar zullen zo´n hoog tempo gaan rijden dat niemand de kans krijgt om te ontsnappen."

Wilco Kelderman dan, wat kan hij vandaag, denk je?

"Het is echt zonde dat hij viel gisteren, want hij is in bloedvorm. Maar hij moet zich daardoor niet uit het veld laten slaan. Hij kan gewoon topvijf rijden, hoor. Froome en Quintana steken ver boven de rest uit, maar Kelderman hoort zeker bij de kandidaten voor plaats drie tot zeven."

Bauke Mollema ook?

"Ja, absoluut. Hij rijdt heel stabiel. Hij is ook in staat om voor die plaatsen te strijden. Hij en Kelderman zullen vandaag een achterstand oplopen ten opzicht van Froome en Quintana, maar ze kunnen in de top van het klassement eindigen."

De Touruitzendingen van zondag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1
11.50 uur Etappe 9: Vielha Val d'Aran-Andorra Arcalis (184,5 km) NPO 1 en NOS.nl
18.59 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
23.54 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl