Remmert Wielinga, Kenny van Hummel en Ivan Gotti

Tour de Frank: Robert Millar, een Schots mysterie op de fiets

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Robert Millar.

Robert Millar hoeft in de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje in 1985 maar op één iemand te letten: Fransisco Rodríguez. De Colombiaan staat zes seconden achter op de leider in het klassement. Dat José Recio er al vroeg vandoor gaat, is geen probleem.

Maar het weer is slecht en Millar rijdt lek. Op bijna precies hetzelfde moment - toeval? - demarreert de Spanjaard Pedro Delgado, die moeilijk te herkennen in zijn regenjack. Als Millar terugkeert in het peloton, vertelt niemand hem wat er gebeurd is. Bovendien: Delgado heeft een achterstand van zes minuten op de Schot, dus wat kan er gebeuren?

Een heleboel, want nadat de klassementsleider door zijn ploegleider op de hoogte is gebracht, blijkt hij in de achtervolging geen hulp van de Spaanse renners te krijgen. Millar komt in finishplaats Segovia 36 seconden tekort. Hij wordt tweede.

Toch is de Schotse klimmer Robert Millar wel degelijk een winnaar. Drie keer wint hij een bergetappe in de Tour en in 1984 brengt hij de bolletjestrui naar Parijs. Maar Millar is een raadselachtig persoon. Hij is zwijgzaam. Tijdens en zeker ook na zijn carrière is het moeilijk om hoogte van hem te krijgen.

Als zijn ploeg Le Groupement in 1995 failliet gaat, stopt hij als profrenner. Hij verdwijnt jarenlang van de radar. The Sunday Mail plaatst op een dag een onscherpe foto die suggereert dat hij een geslachtsverandering zou hebben ondergaan. Maar wat hij doet, of laat doen, zijn zijn zaken.

Sommige geheimen worden nooit onthuld, en misschien is dat maar goed ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl