NOS Wielrennen

Etappe 3: Duitse sprinters azen op revanche

De route van de derde etappe in de Tour

Op dag drie van de Tour de France verlaat het peloton Normandië. De renners starten in Granville om 223 kilometer verderop te finishen in Angers. Het enige obstakel is een heuveltje van de vierde categorie, 25 kilometer na het vertrek. Maar dat staat een massasprint niet in de weg, verwacht NOS-commentator Gio Lippens.

Een vroege klim, gaan we Paul Voss dan voor de derde dag op rij in de kopgroep zien?

"Dat zou kunnen, of misschien gaat Jasper Stuyven wel weer voor de aanval om zijn bolletjestrui te verdedigen. Al kan ik me voorstellen dat hij het na de zware inspanning van zondag rustig aan doet."

Moeten we rekening houden met een geslaagde ontsnapping?

"Dat denk ik niet. Het peloton rijdt niet meer langs de kust, maar landinwaarts, dus er zullen geen waaiers ontstaan. En die ene klim zit al zo vroeg in de wedstrijd dat die een massasprint niet in de weg zal zitten. De sprintersploegen willen deze kans pakken."

Waarom per se vandaag?

"De komende twee etappes kunnen zij de rit winnen, maar woensdag krijgen we een bergetappe met vier serieuze beklimmingen in de finale. Zo'n parcours al in de vijfde etappe is best vroeg. De topsprinters zijn nu nog allemaal fris, ze zullen er alles aan doen om de kopgroep op tijd terug te pakken en te zorgen voor een sprint."

Mark Cavendish troeft Kittel, Greipel en Sagan af in de eerste etappe

Is Cavendish vandaag weer een van de topfavorieten voor jou?

Ja, ik had hem vooraf niet bij de favorieten staan, maar daar behoort hij nu wel toe. Met natuurlijk nog altijd Marcel Kittel en André Greipel. Kittel is wel gevallen zondag, maar dat zag er niet al te ernstig uit. Ik verwacht dat zij het in een massasprint gaan uitmaken."

Moeten we dan echt tot de laatste kilometers wachten tot het leuk wordt?

Dat denk ik wel, maar in de laatste kilometer kan het spectaculair worden. Op tweehonderd meter van de streep zit nog een rotonde, waar het peloton naar rechts moet. Dat doet misschien een beetje denken aan die idiote bocht in de Ronde van Zwitserland, al zat die bocht nog dichter op de finish. Ik denk dat ze hier op volle snelheid doorheen gaan."

Kan die bocht voor verrassingen zorgen?

"Ja, Peter Sagan is iemand die zich vol in zo'n bocht kan gooien. Hij is een echte dare-devil, een durfal. Als hij er als eerste uitkomt, wordt het heel interessant."

De Tour-uitzendingen van maandag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1 en nporadio1.nl
14.10 uur Etappe 3: Granville-Angers (223 km) NPO 1 en NOS.nl
19.30 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.18 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl