NOS Wielrennen

Etappe 2: behoudt Cavendish zijn gele trui?

De route van de tweede Touretappe

De tweede Touretappe brengt de renners over 183 kilometer van Saint-Lô naar Cherbourg-en-Contentin. Het venijn zit 'm in de staart, want op anderhalve kilometer van de streep ligt een steile heuvel van de derde categorie. Kan Mark Cavendish zijn leiderstrui daar behouden? NOS-analist Maarten Tjallingii geeft de Brit een goede kans. "Hij is een rare snuiter."

De Côte de la Glacerie, wat voor klim is dat?

"Het is een klim voor liefhebbers van wedstrijden als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Hij is zo'n drie kilometer lang, gemiddeld vijf procent maar ook met heel steile stukken."

Dat wordt geen massasprint dus?

"Nee, voor Kittel en Greipel zal het te zwaar zijn. Zeker omdat hij pas na 180 kilometer koers in de wedstrijd zit. We moeten meer denken aan renners als Wout Poels, al zal Sky hem die ruimte niet geven."

Is die klim zwaar genoeg om Cavendish uit het geel te rijden?

"Dat zou kunnen, maar Cavendish is een rare snuiter hoor. Die kan op het steilste stuk zo hard doortrekken om toch bij de kop van de wedstrijd te blijven. Dan is hij kansloos voor de ritzege, maar blijft dan wel in de voorste groep."

Mark Cavendish bestudeert zijn gele trui

Gaan we de klassementsmannen ook nog zien?

"Als ze er zin in hebben, is dit een dag om de stoute schoenen aan te trekken. Nairo Quintana moet elke mogelijkheid aangrijpen wil Froome hij verslaan, denk ik. Als ik zijn ploegleider was, zou ik zeggen: niet twijfelen als je in de positie komt om aan te vallen."

Tot slot, wie is jouw favoriet voor de dagzege?

"Peter Sagan zou dit kunnen, Wilco Kelderman ook zeker. Maar ik gok op Michael Matthews, ondanks zijn valpartij van gisteren. Matthews is een mooie renner, een flamboyante vogel ook. Hem gun ik het wel."

De Tour-uitzendingen van zondag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1 en nporadio1.nl
14.10 uur Etappe 2: Saint-Lô - Cherbourg-en-Contentin NPO 1 en NOS.nl
19.00 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
23.37 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl