Wout Poels tijdens de Dauphiné vorige maand
NOS Wielrennen

Ten Dam en Poels dienstbaar aan buitenlandse kopman

In een andere wereld zouden Laurens ten Dam en Wout Poels in de Ronde van Frankrijk voor hun eigen kans rijden. Zowel Ten Dam als Poels is in staat een etappe te winnen en een goed klassement te rijden. Maar de kaarten liggen anders. Ten Dam (Giant-Alpecin) rijdt de Tour in dienst van Warren Barguil, Poels (Team Sky) is er voor Chris Froome.

Beide renners dienen de ploegbelangen. "Ik ben hier om Barguil zo goed mogelijk te helpen", vertelt Ten Dam. Poels heeft woorden van dezelfde strekking: "Mijn grote doel is Froome helpen aan zijn derde zege." Twee Nederlandse toprenners in dienst van een buitenlandse kopman.

"Ik schrik elke keer weer als ik zie hoe jong Barguil is", zegt Ten Dam. "Hij is 24 jaar en rijdt zijn tweede Tour als kopman van een van de beste ploegen van de wereld. Toen ik mijn eerste Tour reed was ik al 27 jaar oud..."

Een goede klassering heeft Ten Dam uit zijn hoofd gezet. "Ik ga niet voor het klassement. Dat is uit mijn systeem, uit het systeem van de ploeg en binnenkort ook uit dat van de volgers. Ik vind het al heel mooi dat ik mijn droomkoers nog een keer kan rijden", aldus Ten Dam, die sinds dit jaar in Californië woont.

Wout Poels (l) en Chris Froome in de Tour van vorig jaar

Poels reservekopman?

Poels, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, rijdt volledig in dienst van zijn Britse kopman en haalt daar zijn voldoening uit. "Meer dan ik had verwacht, merkte ik vorig jaar. Je wordt toch eigenlijk geen wielrenner om anderen te helpen. Maar dat is de keuze die ik heb gemaakt. Ik heb er vrede mee."

Mocht Froome door een valpartij, ziekte of een andere reden niet meer voor het klassement kunnen gaan, is Poels een van de kandidaten kopman te worden. Maar ook Mikel Landa en Geraint Thomas kunnen aanspraak maken op het kopmanschap. "Wie het wordt, hangt van de koers af en wie er dan het minste tijd verloren heeft. Maar eerlijk gezegd denk ik er helemaal niet aan. Froome laten winnen is ons enige doel. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl