De NOS-wielerwatchers verdelen de sterren onder de Nederlandse renners
NOS Wielrennen

Nederlanders in de Tour: wielerwatchers verdelen sterren

"Tom Dumoulin zal diep gaan in de Tour, hij gaat zijn motor lekker laten draaien. Maar of dat gaat leiden tot een goede eindklassering of etappezeges? Ik heb geen idee", zegt NOS-verslaggever Han Kock. "Zijn vrije rol bij Giant-Alpecin is echt een luxepositie, hij kan lekker fladderen. Maar waar dat gaat eindigen, durf ik niet te zeggen."

De dag voor de start van de 103de Ronde van Frankrijk verdelen de NOS-wielerwatchers hun sterren onder de Nederlanders. Kan Mollema boven zichzelf uitstijgen in de bergen? En is Groenewegen in staat te stunten?

De favorieten volgens de NOS-watchers

Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg Kock
***** Dumoulin Kelderman Van Baarle Dumoulin Dumoulin
**** Kelderman Dumoulin Mollema Mollema Mollema
*** Poels Groenewegen Groenewegen Groenewegen Poels
** Groenewegen Mollema Kelderman Lindeman Groenewegen
* Mollema Clement Slagter Kelderman Kelderman

"De Tour is een ideale voorbereiding op de Olympische Spelen, het echte doel van Dumoulin. Als hij hier goed rijdt, kan dat in Rio veel opleveren."

Kock denkt daarbij eerder aan etappezeges dan aan een goed klassement. Maar niets is onmogelijk bij Dumoulin, weet hij. "Echt, je weet het nooit met deze man. Als hij na de tijdritten nog goed staat, kan hij zomaar voor het podium gaan. Maar voor plek elf gaat hij niet rijden. Dan zal hij zich op ritzeges gaan richten."

Dumoulin: ik heb supercompensatie nodig

Scheef

Al drie jaar op rij eindigde Bauke Mollema in de toptien van het klassement. "Dat is dit jaar weer mogelijk. Ik zie hem ergens tussen plaats vijf en tien eindigen. Meer zit er niet in, denk ik", zegt Kock.

"Sommige mensen hopen dat Mollema eens voor een etappezege gaat, maar dat is niet in het belang van zijn ploeg. Hij wordt betaald om toptien te rijden, niet om zich terug te laten zakken en dan voor een etappe te gaan."

"Vergeet bovendien niet hoe knap het is wat Mollema steeds laat zien, ook al zit hij scheef op zijn fiets. Hij is heel constant. Het is misschien zonder franje, maar Mollema staat er toch ieder jaar weer."

Sky-belangen

"Het is eigenlijk jammer dat Wout Poels voor Sky rijdt", zegt Kock als hij kijkt naar de kansen van de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in de Tour. "Hij heeft zich bij Sky onwijs goed kunnen ontwikkelen en hij heeft veel gewonnen. Maar het nadeel is wel dat hij volle bak voor Chris Froome moet gaan rijden."

Poels denkt niet aan eigen klassement

"Een eigen klassement zit er niet in", constateert Kock. "Zelfs een ritzege wordt moeilijk. Tenzij er iets met Froome gebeurt. In dat geval zou Poels kunnen doorschuiven. Maar dan nog heeft hij concurrentie van Mikel Landa en Geraint Thomas."

Zonder ballast

De laatste twee plekken van Kocks lijst zijn voor sprinter Dylan Groenewegen en Wilco Kelderman, de 'niet-kopman' van Lotto-Jumbo. "Wat die ploeg heel goed gedaan heeft, is dat ze Kelderman niet in het keurslijf van kopman stoppen. Die jongen moet lekker zonder ballast rondfietsen en laten zien wat hij kan. Aanvallen wanneer hij kan, zonder druk."

Hetzelfde geldt voor Groenewegen. "Ik heb geen idee hoe hij het gaat doen. Natuurlijk, hij heeft André Greipel al eens verslagen, maar de Tour is een heel andere koers dan Rund um Köln. Nu wordt het de hele dag stress. En de laatste kilometer is altijd een draaikolk van renners die voor hun plek vechten. Ik ben benieuwd of Groenewegen mee kan in dat spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl