NOS Wielrennen

Dromend van de trui of een etappe, iedereen kijkt uit naar de Tour

Quintana, Contador en Mollema zijn klaar voor de Tour, Groenewegen nog niet

De ploegenpresentatie van de 103de Tour de France was een opmerkelijke mengeling van verwachtingsvolle feestelijkheden en een stemmige herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het grootste wielerevenement ter wereld meldt zich dit jaar aan de stranden waar de geallieerden in 1944 ter land kwamen. Tussen hoop en vrees.

Zo is het ook een beetje voor de Nederlandse renners. Neem Lotto-Jumbo. Kort voor de Tour de France verloor die ploeg kopman Robert Gesink na een zware val in de Ronde van Zwitserland. En vandaag stonden de renners met slechts acht man op het podium. Dylan Groenewegen bleef met darmklachten achter in het hotel.

Acht renners Lotto-Jumbo bij ploegenpresentatie Tour

Voor de buitenwereld staat de Nederlandse formatie er goed op, zeker na de spraakmakende Ronde van Italië van Steven Kruijswijk. "Stevie deed het heel goed", bevestigde Wilco Kelderman. "Wij proberen dat ook te doen in de Tour."

De 25-jarige Kelderman is een kandidaat voor de witte trui - de trui voor de beste jonge renner - al weigert de ploeg hem op te zadelen met de druk van een goed klassement. "We gaan voor ritzeges en willen onszelf laten zien", sprak hij dan ook bescheiden.

Mollema heeft zin

Ook Bauke Mollema had het zichtbaar naar zijn zin in de laadbak van de ouderwetse legertruck waarmee de coureurs naar het podium werden gebracht. Een heel ander beeld dan anderhalve week geleden, toen Mollema ziek moest afstappen in het Critérium du Dauphiné.

Op het podium toonde hij zich optimistisch over de kansen op een vierde toptienklassering op rij. "Ik kijk ernaar uit. We hebben een goede ploeg met een paar krachtpatsers, zeker op het vlakke. Dat is heel belangrijk in de Tour."

Bij Trek-Segafredo heeft Mollema dan ook de beschikking over een aantal gerenommeerde adjudanten, zoals Fränk Schleck en Fabian Cancellara. De Zwitser, die al 29 dagen in de gele trui reed, staat voor zijn laatste Tour. Komt er nog een dertigste leiderstrui bij?, werd hem gevraagd. "Daar denk ik niet aan", antwoordde Cancellara. "Ik ben al heel trots dat ik hier voor de elfde keer sta."

Degenkolb is terug

Bij Giant-Alpecin vormden Tom Dumoulin, Laurens ten Dam, Roy Curvers, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer de Nederlandse inbreng op het podium. De meeste aandacht ging uit naar de Franse hoop voor het klassement Warren Barguil en natuurlijk John Degenkolb.

Giant-Alpecin gepresenteerd in Sainte-Mère-Église

De Duitser was een van de voornaamste slachtoffers van het ongeluk in Spanje. Degenkolb werd begin dit jaar met zijn ploeggenoten tijdens een trainingsrit aangereden door een auto, waardoor hij bijna een wijsvinger verloor, een onderarm brak en een groot aantal snijwonden opliep. Hij moest vijf operaties ondergaan.

Op 1 mei maakte Degenkolb voorzichtig zijn rentree in Frankfurt. Maar nu is hij terug, met ambitie. "Het was een lange, moeilijke weg voor mij. Om hier weer te kunnen meedoen, is al een overwinning voor mij. Nu gaan we voor ritzeges en misschien wel een mooie trui."

Zoals gebruikelijk sloten de grote favorieten het spektakel af. Chris Froome (Sky) prees de kracht van zijn ploeg, waarin Wout Poels een voorname rol speelt. Nairo Quintana (Movistar) heeft Alejandro Valverde als helper. En Alberto Contador krijgt steun van onder anderen de Poolse kampioen Rafal Majka.

Maar de show werd zoals gebruikelijk gestolen door wereldkampioen Peter Sagan. "Hij is superklasse", sprak Contador vol bewondering.

Orica-BikeExchange bij de ploegenpresentatie in Sainte-Mère-Église

Primeurtjes

Er waren ook nog twee primeurtjes te zien op het podium in Sainte-Mère-Église. Het Amerikaanse Cannondale is twee dagen voor de Tour gefuseerd met de Australische ploeg Drapac (met de Nederlander Peter Koning) en rijdt in Frankrijk met beide sponsornamen op het shirt.

Ook bij een andere Australische ploeg is er een naamswijziging. Orica-GreenEdge gaat vanaf vandaag door het leven als Orica-BikeExchange.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl