NOS Wielrennen

Een Nederlandse Tour van leren, overleven en trots zijn

Twintig Nederlanders gingen in een bruisend Utrecht van start voor de 102de editie van de Tour de France. Drie weken en 3358 kilometer later, hebben zestien van hen Parijs gehaald. Zonder Nederlandse ritzege, maar met een schat aan nieuwe ervaringen.

"Denk nog elke dag aan Utrecht"

Als de Tour dit jaar maar 7,1 kilometer duurde, dan was de gele trui voor debutant Jos van Emden. Als snelste kwam hij namelijk voorbij het eerste meetpunt van de tijdrit in Utrecht. Uiteindelijk werd hij knap vijfde.

"Ik denk daar nog elke dag aan terug. De tijdrit in Utrecht is mijn mooiste prestatie ooit als beroepsrenner. Alle omstandigheden waren perfect en ik ben daar echt enorm trots op", glundert de 30-jarige Van Emden.

Over de prestaties van de ploeg Lotto-Jumbo heeft hij een dubbel gevoel. "Robert Gesink heeft het natuurlijk super gedaan. Daar zijn we trots op, maar we hebben geen rit gewonnen deze Tour."

"Elke dag moeten overleven"

De renner in dienst van Lotto-Jumbo die daar nog het meest in de buurt van kwam, was Wilco Kelderman. In de dertiende etappe kwam hij zo'n driehonderd meter tekort. Een teleurstelling, zoals eigenlijk de hele Tour van de 24-jarige debutant.

"Ik ben blij dat ik in Parijs ben. Het was een goede ervaring. Ik heb drie leuke weken gehad met de ploeg, maar sportief gezien ging het natuurlijk niet super", erkent Kelderman, die tijdens de Tour veel last had van zijn rug.

"De laatste week werd ik ook nog verkouden, dus heb ik elke dag moeten overleven", vertelt het talent uit Amersfoort, die de laatste etappes steevast in de bus vertoefde. Via zijn oortje kreeg hij het goede rijden van zijn kopman Gesink mee.

"Super knap. Als je ziet wie er voor hem in het klassement staan... Ik denk niet dat hij ooit dit niveau heeft gehaald", zegt Kelderman over Gesink, die de Tour eindigt als beste Nederlander op de zesde plaats.

"Relaxte dag op Champs-Elysées"

Een plaatsje achter Gesink eindigde Bauke Mollema als zevende. Een plaats die Mollema pas de laatste bergrit wist veilig te stellen. In de etappe naar Alpe d'Huez wist hij zijn achterstand op Mathias Frank goed te maken.

Mollema kende een ontspannen laatste dag. Vanwege de zware regenval en het gladde wegdek van de Champs-Elysées had de Tourdirectie de koers 'geneutraliseerd', waardoor de klasseringen niet meer konden veranderen. Mollema daarover: "Dat zouden ze elk jaar moeten doen. Het was een heel relaxte dag, ik ben nog nooit zo makkelijk over de Champs-Elysées gefietst."

"Ik werd beter en beter"

Het was de eerste Tour voor Dylan van Baarle. Namens Cannondale-Garmin liet hij zich in de aanval zien tijdens de laatste week. "Ik kwam hier vooral om te leren, maar de laatste week heb ik mezelf verbaasd. Ik werd beter en beter."

Voor de ervaren Pieter Weening was het een ronde om snel te vergeten. "De ene Tour is de andere niet", zegt de aanvaller die in 2005 al eens een etappe wist te winnen. "Onze ploeg reed anoniem mee en bij mij zelf ontbraken ook de benen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl