NOS Wielrennen

Herboren Mollema slaat aan het rekenen

Mollema: gisteren slechtste dag, vandaag een van m'n beste

"Soms heb ik dat, dat ik één dag heel erg diep moet gaan om nog net een stapje te zetten." Het leek alsof Bauke Mollema zelf nog naar een verklaring zocht voor zijn wonderbaarlijke wederopstanding in de derde, zware Alpenrit in de Tour de France. De kopman van Trek leek gisteren nog op sterven na dood, maar kon vandaag - stoempend en vechtend - weer mee met de besten.

"Dit was qua parcours, denk ik, de lastigste rit van de Tour", vertelt Mollema, die als zevende bovenkwam op 2.27 van ritwinnaar Vincenzo Nibali. "Met zo'n start bergop, vijftien kilometer, dan weet je dat het een hele zware dag gaat worden. Er werd ook volle bak gekoerst, van start tot finish. Ik was blij dat ik me weer een stuk beter voelde dan de afgelopen dagen. En dat ik zelfs een plekje ben opgeschoven."

Sky wilde geen aanval Mollema

"Ik wilde zelf eigenlijk ook mee springen. Maar Richie Porte van Sky zei op een gegeven moment tegen me dat ze me niet zouden laten rijden." Echt onder de indruk van die afschrikkingstactiek was Mollema niet. "Ik merkte dat andere ploegen ook wel achter de kopgroep wilden rijden, dus dan ben je achteraf blij dat je niet in die kopgroep zit."

Zo sterk bleek Sky overigens niet, zag ook Mollema. "Op de Croix-de-Fer verloren ze veel mannen, ook Thomas moest er daar af."

Rekenwerk

Geraint Thomas, de nummer vier van het klassement, verloor zelfs 22 minuten en duikelde uit de toptien. In deze laatste dagen gaat het steeds meer om rekenen, bevestigt Mollema. "Natuurlijk. Je kijkt wie er af is, of je misschien een plekje opschuift, of dat er iemand voor zit die me nog in kan halen. Dat is niet gebeurd. Dus het is een goede dag."

Die rekensom leidt voorlopig tot de achtste plaats in het klassement. Ook de zevende plaats van Mathias Frank is na vandaag weer binnen handbereik. "Morgen op Alpe d'Huez nog een keer knallen," weet Mollema, die 43 seconden goed moet maken op de Zwitser. "Dan moet het misschien wel lukken om nog een plekje op te schuiven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl