Bochten stromen nu al vol op Alpe d'Huez
NOS Wielrennen

'Geef renners ruimte op Alpe d'Huez'

Al dagen staat bocht 7 vol met klapstoeltjes. De eerste caravans kwamen zelfs vorige week Bourg d'Oisans al binnenrijden. In totaal verwacht de lokale VVV dit weekend zo'n 15.000 Nederlanders op Alpe d'Huez, de berg waar morgen de Tour de France beslist wordt.

Hoewel de Nederlanders in de minderheid zullen zijn - er worden volgens de VVV in totaal tegen één miljoen mensen verwacht - is oranje de overheersende kleur. Nog altijd heeft de berg de bijnaam 'Nederlands' te zijn, ook al dateert de laatste zege alweer van 1989 (Gert-Jan Theunisse).

Er zouden vandaag al tussen de 200.000 en 300.000 mensen op de berg zijn.

Supporterspas

Vanwege de massale drukte op de berg en gezien de incidenten eerder deze Tour rondom de Sky-ploeg van Chris Froome, is de angst voor valpartijen en andere ongevallen toegenomen. Er worden meer hekken geplaatst dan in andere jaren (nu vanaf bocht 5 tot aan de finish) en er worden meer politieagenten ingezet. Bovendien vroegen de ASO en de UCI gisteren middels een persbericht om vooral respect te tonen naar de renners.

In het verlengde daarvan komt de Nederlandse ambassade in Frankrijk met een noviteit: een supporterspas.

  • NOS
    Supporterspas voor Alpe d'Huez
  • NOS
    De Nederlandse ambassade in Frankrijk deelt plastic kaartjes uit met regels waar de bezoekers van Alpe d'Huez zich aan moeten houden

Blijf in de berm, geef renners de ruimte en laat de berg schoon achter.

Nederlandse ambassade in Frankrijk

Met de pas, een initiatief dat de ambassade samen met de ASO en de plaatselijke autoriteiten nam, hoopt men dat de Nederlandse supporters zich gedragen. Minstens vijfduizend passen worden er uitgereikt op de berg. Daarnaast patrouilleren er twee Nederlandse agenten in de buurt van de Nederlandse bocht.

Mocht de pas een succes blijken, wil de ambassade iets dergelijks doen rond het EK voetbal van 2016, dat in Frankrijk gehouden wordt.

Vanaf 10.00 uur op slot

De eerste grote hausse aan supporters arriveerde overigens donderdagavond. Vrijdag stroomt de berg verder vol, alvorens zaterdag om 10.00 uur de toegang tot de berg op slot gaat voor het publiek. 's Middags rijden de eerste renners naar verwachting tussen 15.40 en 16.00 uur de berg op.

2013: Nederlandse fans bij bocht 7
  • NOS
    Bord aan begin van Alpe d'Huez: de berg gaat zaterdag om 10.00 uur dicht
  • NOS
    Al aardig druk in bocht 7

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl