NOS Wielrennen

Froome terug naar col waar hij toekomstig Tourwinnaar werd

2012: Froome rijdt weg bij Wiggins

Geletruidrager Chris Froome keert vrijdag terug naar de plek waar hij in 2012 definitief transformeerde van meesterknecht tot toekomstig Tourwinnaar. Op de Alpencol La Toussuire reed Froome weg bij geletruidrager Bradley Wiggins, terwijl hij in dienst moest rijden van zijn kopman.

Het gebeurde vier kilometer voor de finish; Froome negeerde de stalorders van zijn ploeg op het moment dat Team Sky met Wiggins in het geel op weg was naar de eerste Touroverwinning voor een Brit. Wiggins kon het tempo van zijn knecht niet volgen. Grote gevolgen voor de uitslag had zijn actie niet: twintig seconden later werd Froome teruggefloten door zijn ploeg.

Pierre Rolland won de etappe, Wiggins won de Tour en Froome eindigde als tweede in Parijs.

Toekomstig Tourwinnaar Froome?

"Realiseer je je dat je Tour kunt winnen?", vroeg een journalist na de rit. "Op een dag, misschien", was het antwoord van Froome. Twaalf maanden later stond hij in het geel op de Champs-Élysées.

De hongerklop van Landis in 2006

Vrijdag rijdt het peloton voor de derde keer in de Tourgeschiedenis La Toussuire op, dit keer met Froome in de gele leiderstrui. Wielercommentator Gio Lippens verwacht weer vuurwerk op de 18 kilometer lange slotklim.

Zijn gedachten gaan terug naar 2006, de eerste keer dat de berg beklommen werd in de Tour: "Dat was de dag van de beruchte hongerklop van Floyd Landis, de dag waarop hij vele minuten verloor in het algemeen klassement en zijn gele trui kwijtraakte. Rasmussen won die etappe. Hij liep een jaar later tegen de lamp."

Floyd Landis na de beklimming van La Toussuire in 2006, waar hij het geel verloor door een hongerklop

"Die avond schijnt Landis iets zeer geheimzinnigs te hebben gedaan. Of het nou een whiskey en een biertje was of iets anders, dat weten we niet precies. Maar de dag daarna reed hij het hele spul naar huis", zegt Lippens. Landis won de Tour van 2006, maar zijn overwinning werd een jaar later geschrapt vanwege een positieve dopingtest.

Kan Froome het opnieuw op La Toussuire?

Zal Froome vrijdag met hetzelfde gemak als in 2012 wegrijden bij zijn concurrenten? Lippens betwijfelt het: "Ik heb het idee dat hij iets meer calculerend rondrijdt en zijn krachten beter verdeelt. Misschien kan hij niet meer op alles reageren. Dat zou ook niet zo vreemd zijn, want we hebben een enorm slopende Tour gehad. Ik heb het idee dat Froome misschien toch een klein beetje begint te kraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl