David Brailsford en Chris Froome tijdens de Tourstart in Utrecht
NOS Wielrennen

Sky gaat data Froome openbaar maken

Wielerploeg Sky is van plan om de persoonlijke data van geletruidrager Chris Froome voor iedereen beschikbaar te maken. De formatie hoopt daarmee de ophef rondom het vermeende dopinggebruik van de Britse renner naar de achtergrond te drukken.

Froome en Sky krijgen sinds de indrukwekkende zege van de Brit in de tiende Touretappe de ene na de andere vraag over vermeend dopinggebruik. De media (met de Fransen voorop) achten de prestaties van Froome als onmenselijk en halen de vergelijkingen met eerdere dopingzondaars naar boven.

Het toppunt in de hele kwestie was tijdens de veertiende etappe toen een toeschouwer een beker urine over Froome gooide. Daarop ondernam Sky actie.

Onafhankelijke partij

Sky stond alle persoonlijke data van Froome al af aan het Britse antidopingagentschap en die van de CADF (Cyling Anti Doping Foundation). "Maar we willen de data aan een onafhankelijke partij geven", zegt ploegleider David Brailsford van Sky.

Waarom is er in tegenstelling tot eerdere grote rondes nu wel zoveel roep om gegevens en cijfers?

Chris Froome

"We kijken er vanavond naar en tijdens de rustdag (dinsdag, red.) en dan zullen we gemiddeldes vrijgeven."

Froome steunt actie

Zelf vindt Froome de openbaarmaking van zijn data geen probleem. "De eigendomsrechten liggen bij Sky en als zij het willen vrijgeven steun ik dat", aldus de Tourwinnaar van 2013.

Alle ophef zit hem wel dwars. "Als je naar de laatste vijf grote rondes kijkt, zijn die gewonnen door vijf verschillende teams en rijders. Toen was er nooit zoveel roep om gegevens en cijfers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl