NOS Wielrennen

Giant berust in tweede plaats, maar geeft niet op

  • EPA
    John Degenkolb moest opnieuw zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot André Greipel

Het had vandaag zijn dag moeten worden, maar opnieuw werd hij geklopt. En dan moest hij ook nog naar de dopingcontrole. Minuten na de finish in Valence was de zwaar teleurgestelde John Degenkolb, sprinter van Giant-Alpecin, even niet aanspreekbaar.

Ploeggenoot Roy Curvers, die Degenkolb in de laatste kilometers vooraan afzette, begrijpt die reactie wel. "Volgens mij wordt hij tweede? Jammer. We konden niet veel meer doen dan hem in positie te houden. In een ideale situatie kan hij aan kop beginnen aan de sprint. Maar alleen Koen de Kort, Warren Barguil en ik zaten vooraan. Dus konden we John alleen in een goede positie afzetten."

Desondanks begon Degenkolb in het wiel van Greipel, een ideale positie. "Hij duwt zich er gewoon tussen, dat is knap. Als hij uit dat wiel komt, dan wint hij. Zo niet, dan wordt hij tweede."

Geen bondgenoot in Sagan

Voor de derde keer deze Tour was de sterke Duitser van Lotto-Soudal dus spelbreker voor de ambities van Giant-Alpecin. Met een stevige klim van tweede categorie op zestig kilometer van de streep werd vooraf nog wel getwijfeld of Greipel überhaupt de sprint zou halen.

"We wisten dat het vandaag kielekiele zou worden of het een sprint zou worden of dat een kopgroep weg zou blijven", wist Curvers, die inderdaad speelde met een plan om Greipel en Cavendish onderweg kwijt te raken. "Maar toen Peter Sagan in die kopgroep bleek te zitten, wisten we dat het moeilijk zou worden om Greipel te lossen. Je hoopt in de ploeg van Sagan een bondgenoot te hebben om hem er af te rijden."

En dus moest Curvers en zijn ploeg berusten in de tweede plaats. "Greipel had blijkbaar een goede dag. Dan heeft hij het niet gestolen."

Kemna hoopte op wegblijven kopgroep

"Dit was niet dé kans, wel een kans om te winnen", aldus ploegleider Rudi Kemna, die vooraf niet alle kaarten op de sprint wilde zetten. "Het is de laatste week, het peloton heeft al heel erg geleden. Dus wilden we ook iemand in de kopgroep mee hebben. Dat Simon Geschke daarbij zat, is heel knap."

Ondanks de aanwezigheid van rappe mannen als Sagan, Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin, had die kopgroep van Kemna best om de zege mogen sprinten. "Als het niet verder komt dan drie minuten, dan kun je in de laatste veertig kilometer veel dichtrijden. Dat gebeurde ook. Er is vandaag vreselijk hard gereden. Het peloton was zelfs sneller aan de finish, dan de bussen. Dat zegt wel iets."

Meer ijzers in het vuur

Veel kansen op een ritzege komen er niet meer, weet Kemna. "Sprinten kan alleen nog in Parijs. Maar we hebben meer ijzers in het vuur. Er komen nog ritten aan, waarin de kopgroep wel vooraan blijft. Met Barguil en Geschke hebben we gewoon sterke mannen voor een ontsnapping. En als alles een beetje meezit, kan Koen de Kort misschien ook nog iets doen."

Positief blijven, dat is het devies. "Wij willen heel graag winnen, maar dat willen die anderen ook. We gaan flink ons best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl