Vincenzo Nibali begon de Tour als favoriet, maar is inmiddels eerder een outsider
NOS Wielrennen

Nibali: in de bergen zal blijken hoe sterk ik ben

Vincenzo Nibali maakte een lastige eerste week door in de Tour de France. De Italiaan begon als favoriet, maar is inmiddels eerder een outsider. Na met name tijdverlies in de tweede etappe staat hij al op 2.22 van leider Chris Froome. "Maar er is nog geen berg beklommen. Het moet eigenlijk nog beginnen."

De Tourwinnaar van 2014 liet maandagmiddag bij het persmoment een kwartier op zich wachten. En dat had een goede reden. Hij hoorde kort ervoor dat Ivan Basso vanwege teelbalkanker de koers moet verlaten. "Dit gaat buiten het fietsen om. Als een goede vriend dit overkomt, dan komt dat hard aan. Ik ga zeker snel contact met hem opnemen."

De Astana-kopman had meer gehoopt van de eerste week, maar ziet de Tour nog niet als verloren. "Het duurt nog twee weken. Wat er zal gebeuren weet je nooit. Ik zal het elke dag proberen en de aanval kiezen."

Vincenzo Nibali (r) tijdens de persconferentie van Astana in de tuin

Onder de indruk van Froome

De eerste kans voor Nibali is de etappe van vandaag naar La Pierre Saint-Martin, die eindigt met de beklimming van de Col de Soudet. "Daar wil ik mezelf testen en zal blijken hoe sterk ik ben. Vorig jaar had ik al meer overwinningen geboekt voor ik naar de Tour ging. Nu alleen het Italiaanse kampioenschap. Dat geeft al aan dat het een lastiger jaar is."

Kijkend naar de concurrentie geeft Nibali toe dat Froome op dit moment de sterkste indruk maakt. En ook Van Garderen schat hij hoog in. "Die twee hebben een enorm sterke ploeg om zich heen. Dat bleek weer in de ploegentijdrit. Er bestaat ook de kans dat zij gaan samenwerken om de rest verder op achterstand te zetten."

Zelf hoopt hij met name op hulp van Michele Scarponi. "Hij had wat klachten na de eerste week en voor hem kwam de rustdag als geroepen. Ik hoop dat hij mij lang bij kan staan in de bergen."

Boom: hij moet nog groeien

Lars Boom hoopt zijn kopman met name in de aanloop naar de bergen te ondersteunen, maar hij gaf aan maandag niet fit te zijn. Hij denkt dat Nibali dat wel is. "Hij moet de komende dagen nog wat groeien. Maar ik denk dat hij wel goed gaat zijn in de bergen."

Toch lijkt het goed dat Nibali vorig jaar zijn kans heeft gegrepen met zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk. "Het was een makkelijkere wedstrijd met minder grote namen aan de start. En op dit moment is mijn vorm minder dan vorig jaar. Maar misschien kan ik verrassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl