NOS Wielrennen

Quintana liet als jongen al zijn benen spreken

De roots van Quintana

Hij heeft bijna twee minuten achterstand op geletruidrager Chris Froome, maar toch is Nairo Quintana een belangrijke kanshebber voor de eindzege in de Tour de France.

De kleine Colombiaan won vorig jaar de Giro d'Italia en met de bergen in aantocht zou hij zomaar fikse sprongen kunnen maken in het algemeen klassement.

Dat Quintana staat waar hij nu staat is geen wereldwonder, maar zijn carrière is er wel een met een bijzonder verhaal.

Fiets voor school

De kleine kopman van Movistar, geboren op 4 februari 1990 in het Colombiaanse Cmbita, kende niet veel luxe in zijn jeugd. "We leefden niet in weelde, er was altijd geld te weinig. Maar wat we hadden, was genoeg", vertelt vader Luis aan correspondent Marc Bessems.

Omdat er vanaf zijn huis geen bus naar school ging, moest hij iedere dag zestien kilometer afleggen om les te kunnen krijgen en weer zestien om thuis te komen. De liefde voor de fiets ontstond bij Quintana dan ook toen hij een exemplaar van zijn ouders kreeg.

De basis werd gelegd voor een glansrijke wielercarrière met de eindzege in de Giro van 2014 als voorlopig hoogtepunt.

Man van weinig woorden

Ook voormalig jeugdtrainer Rusbel Achagua heeft lovende woorden. "Je kon aan hem zien dat hij fietste als een klimmer", laat hij weten. "Hij was altijd iemand van weinig woorden, hij liet zijn benen spreken."

Dat hij zijn benen zal laten spreken tijdens deze Tour de France, is volgens vader Luis dan ook een zekerheid. "Hij gaat zeer waarschijnlijk de Tour winnen. Met de hulp van alle Colombianen en de hele wereld, alle mensen die op hem rekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl