NOS Wielrennen

Van Garderen bedankt fans in het Nederlands

Van Garderen spreekt nog aardig woordje Nederlands

Het zorgde voor een beetje paniek onder de ruim dertig, voornamelijk Engelssprekende journalisten. Amerikaan Tejay van Garderen begon ineens in het Nederlands vragen te beantwoorden. Maar gelukkig was de kopman van BMC zo vriendelijk om zelf de vertaling te verzorgen.

Dat de zaal goedgevuld was met journalisten, heeft Van Garderen volledig aan zichzelf te danken. Vooraf sprak iedereen over de ‘Fab Four’: Nibali, Contador, Froome en Quintana zouden onderling uitmaken wie de Tour de France gaat winnen. Maar na negen etappes is de kopman van BMC de grootste concurrent van Froome. Van Garderen staat op slechts 12 seconden van de Brit.

Fab Four of niet, het maakt Van Garderen zelf niets uit dat er pas na een week Tour de France over hem wordt gesproken. “De Backstreet Boys waren ook met z’n vijven, toch?” grapt hij.

Goede herinneringen

Dat Van Garderen nog goed Nederlands spreekt, komt omdat hij tot 2010 voor het opleidingsteam van de Rabobank reed. Hij schopte het in die tijd zelfs tot Sportman van Alphen aan den Rijn. Daar woonde hij bij zijn oom en tante.

Van Garderen spreekt nog prima Nederlands, al draait hij nog wel wat woorden om. “Het is heel mooi dat ik heb zoveel volgers uit Nederland nog steeds. Ik heb wel goede, hoe zeg je dat, memories, herinneringen.” Na afloop vraagt hij of hij wel goed te begrijpen was.

Bescheidenheid

Het is typerend voor Van Garderen: de bescheidenheid. Hij zit rustig achter een tafel en geeft uitvoerig en netjes antwoord op elke vraag die hem wordt gesteld. Dan vraagt iemand of hij nu zou tekenen voor een tweede plaats in Parijs. Van Garderen denkt lang na. Hij ging deze Ronde van Frankrijk immers in met het doel bij de beste drie te eindigen. “Nee, dat doe ik toch niet. Ik word liever vijfde met het idee dat ik de volle 100 procent heb gegeven dan dat ik nu een papier teken waarop staat dat ik gegarandeerd tweede word.

Van Garderen gaat zijn eigen koers rijden. Hij gaat zich niet richten op Froome. En Nibali en Contador? Houdt hij daar nog rekening mee? “Het kan zijn dat Contador een spelletje poker heeft gespeeld. Maar hij zal niet bewust een minuutje achterstand hebben opgedaan. En Nibali, die moet je nooit onderschatten.”

Doei

Na twintig minuten is het persmomentje afgelopen. Van Garderen verlaat de zaal. Bye, roept hij. Doei is hij blijkbaar toch vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl