De Afrikaanse renners van MTN Qhubeka worden toegejuicht door hun fans
NOS Wielrennen

Renners MTN Qhubeka beleven hun droom in Frankrijk

Ze zijn misschien een vreemde eend in de bijt deze Tour de France, maar dan wel een leuke eend: MTN Qhubeka. De Zuid-Afrikaanse ploeg debuteert in de Ronde van Frankrijk en eindigde zondag als twintigste van de 22 in de ploegentijdrit. De meeste indruk maken ze tot nu toe met de bolletjestrui van de Eritreeër Daniel Teklehaimanot.

Ploegleider Michel Cornelisse geniet volop. "Je brengt deze jongens een avontuur bij. Ik heb er zelf ook van gedroomd, maar het nooit bereikt. Deze jongens dromen ook en bereiken het wel, in landen die tien jaar geleden nog niet aan wielrennen dachten."

De ploeg, met Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar als ervaren krachten, rijdt niet alleen voor goede resultaten, maar ook voor het goede doel. Zuid-Afrikaanse kinderen krijgen fietsen waarmee ze naar school kunnen bijvoorbeeld.

Fans uit Zuid-Afrika weten de ploeg inmiddels ook te vinden. Ze melden zich voor de ploegentijdrit bij de bus. "We waren er de afgelopen dagen zelf bij, de rest volgen we op de televisie", zegt een wielerfan.

Als het aan Cornelisse ligt, blijft het deze Tour niet bij het succes van de bolletjestrui. "Louis Meintjes is een heel groot talent. Hij heeft al heel goed gereden in Luik-Bastenaken-Luik waar hij elfde werd. En Merhawi Kudus reed in de Route del Sol met Froome en Contador naar boven. Hij is de jongste renner in de Tour. Hem gaan we zeker nog zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl