NOS Wielrennen

Etappe 9: gemankeerde ploegentijdrit

De etappe van zondag 12 juli

Toen ploegleider Peter Post nog de scepter zwaaide in het peloton was de ploegentijdrit het domein van de Nederlanders. Die tijd is voorbij. De angst, de spanning en de verzuring zijn gebleven.

NOS-wegkapitein Karsten Kroon is ervaringsdeskundige. "Als je een van de sterksten bent, is het heel leuk. Dat was ik nooit. Ik vond het verschrikkelijk."

Hoe is dat eigenlijk, een ploegentijdrit rijden?
"Je rijdt de hele tijd op je limiet, tegen zestig kilometer per uur. In het wiel van je voorganger is dat oké. Maar als je aan de beurt bent en de wind vol in je gezicht blaast, moet je eigenlijk vijf kilometer sneller gaan rijden. Dus ga je vanzelf in het rood rijden. Tenminste, domme renners doen dat. Want de kunst is om net iets over te houden, zodat je weer aan kunt pikken bij de achterste renner als je van kop af gaat. Wie dan volledig verzuurd is, wappert eraf."

Karsten Kroon

Uitgerekend nu zitten de drie beste tijdrijders van de wereld thuis.
"Je bedoelt Tony Martin, Fabian Cancellara en Tom Dumoulin? Dat is wel toevallig ja. En wat denk je van Orica-GreenEdge? Vooraf was die ploeg een van de favorieten om de ploegentijdrit te winnen. Na een week is die ploeg al drie man kwijt, terwijl Michael Matthews rondrijdt met gebroken ribben. Die gaan zeker niet winnen."

"Toppers kunnen een ploeg trouwens op sleeptouw nemen, maar ook kapot rijden. Er is maar één principe: de sterkste tijdrijder moet niet harder gaan rijden aan kop, maar langere beurten voor zijn rekening nemen. Tempowisselingen zijn funest."

Over Cancellara gesproken. Bauke Mollema gaat hem vandaag missen?
"Dat is duidelijk. Voor Mollema kan dat zo een halve minuut schelen. Of meer. Zonder Cancellara blijft er van zijn ploeg niet veel over."

De favorieten dan. Wie verheugt zich het meeste op de ploegentijdrit?
"BMC is favoriet. Vorig jaar werden zij al wereldkampioen en ook in de Tour hebben ze een ploeg met renners die speciaal voor de ploegentijdrit geselecteerd zijn. Tejay van Garderen wordt nog niet tot de topfavorieten gerekend, maar hij kan vandaag hele goede zaken doen. Vanwege de hoogteverschillen zal Movistar het ook goed doen, denk ik. En ik ben heel benieuwd naar Sky."

Wie gaat tijd verliezen?
"Alberto Contador zal met Tinkoff-Saxo de ploegentijdrit niet winnen. Maar hij heeft wel een hele degelijke ploeg, die de schade zal beperken. Vincenzo Nibali had gisteren een moeilijk moment, maar dat zegt niet zoveel. Hij heeft genoeg echte hardrijders om zich heen. Lars Boom en Lieuwe Westra bijvoorbeeld."

En de Nederlanders?
"Voor Lotto-Jumbo was de proloog natuurlijk fantastisch, met drie mannen bij de eerste elf. Daaruit blijkt dat ze heel veel vertrouwen hebben, in zichzelf en in hun tijdritfietsen. Maar dat was een week geleden, toen was er nog niet gevallen en sukkelde Kelderman nog niet dag in dag uit achterin het peloton. Ik verwacht geen wonderen. Middenmoot, een minuutje achter de winnaar. Zoiets."

De laatste winnaar in de Tour, Orica-GreenEdge, start met zes man en gaat in ieder geval niet winnen. Wie wel?
"Dat is niet moeilijk, BMC. Tejay van Garderen staat in het geel vanavond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl