NOS Wielrennen

Tweede ritzege Greipel in Tour de France

De Duitser André Greipel heeft in de vijfde etappe van de Tour zijn tweede dagsucces geboekt. Na Neeltje Jans was de renner van Lotto-Soudal ook in Amiens de rapste in de massasprint. Greipel kwam in de sprint pas laat op stoom, maar het was genoeg om de Slowaak Peter Sagan en de Brit Mark Cavendish voor te blijven.

Van alle topsprinters was alleen Nacer Bouhanni niet van de partij in die sprint, want na een val na twaalf kilometer moest de Franse sprinter de Tour verlaten.

De gele trui van Tony Martin, die ploeggenoot Cavendish weer in een prima uitgangspositie afzette, kwam niet in gevaar. Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Pieter Weening en Sebastian Langeveld moesten net als de Pool Rafal Majka en de Australiër Richie Porte afhaken toen BMC en Sky gas gaven en liepen elf minuten tijdverlies op.

Bouhanni naar huis

Het nog 191 renners tellende peloton begon tegen enen in Arras aan de vijfde Touretappe over 189,5 kilometer naar Amiens. Er lagen geen colletjes op de route en dus zouden alleen windvlagen en slagregens obstakels van betekenis kunnen vormen. Dat bleek al snel want na twaalf kilometer leverde het natte wegdek een valpartij op met vier slachtoffers uit de Cofidis-ploeg, waaronder de Franse sprinter Bouhanni. Hij moest als enige de strijd staken.

De val vond plaats achter de vroege vluchters Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché) en Nicolas Edet (Cofidis). Edet liet zich noodgedwongen inhalen om de gehavende Bouhanni bij te staan, maar toen het pak hem bijhaalde, bleek zijn kopman al met de ambulance te zijn afgevoerd.

Achtervolgen

Perichon bereikte nog wel als eerste de puntensprint (op 100 kilometer van de meet) waarna de karavaan hem achterhaalde.

Op iets meer dan twintig kilometer van de meet gleed een half peloton onderuit in de door de regen spekglad geworden wegen in Normandië. Onder meer de geplaagde Franse hoop Thibaut Pinot en Steven Kruijswijk werden daardoor tot achtervolgen gedwongen.

Veel renners gaan onderuit op spekglad wegdek

Pinot wist nog terug te keren in de voorste groep, waar ook Robert Gesink en Bauke Mollema deel van uit maakten. Kruijswijk verloor meer dan twaalf minuten; Wilco Kelderman, Sebastian Langeveld, Laurens Ten Dam, Pieter Weening en Wout Poels ruim veertien.

Sprintelite kruist degens

Het peloton, met op Bouhanni na alle topsprinters, bereidde zich daarna voor op de onvermijdelijke massasprint. Daarin kwam Mark Cavendish van de favorieten als eerste op kop. Vanuit zesde positie kwam Greipel ineens opzetten en hij wist met een uiterste krachtsinspanning de Brit nog te passeren. Peter Sagan was zelfs nog wat sneller dan de Duitser, ging ook nog over Cavendish heen, maar de Slowaak zette net te laat de gashendel open.

  • NOS
    De uitslag van de vijfde etappe in de Tour de France 2015
  • NOS
    Het algemeen klassement na de vjifde etappe in de Tour de France

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl