NOS Wielrennen

Martin demarreert naar ritzege en pakt geel

Tony Martin heeft de kasseienrit in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Etixx-QuickStep reed in de 223 kilometer lange rit van Seraing naar Cambrai weg op drie kilometer van de finish, die hij solo bereikte. De zege leverde hem ook de gele trui op.

De zeven kasseistroken onderweg zorgden ervoor dat het peloton uitgedund werd en na de laatste stenen op tien kilometer van de meet waren er voorin nog veertig man over, met alle grote klassementsrenners, maar zonder kasseienspecialisten zoals Lars Boom en Sep Vanmarcke (vanwege pech).

John Degenkolb eindigde als tweede, voor Peter Sagan en Greg van Avermaet. Robert Gesink en Bauke Mollema kwamen met het eerste peloton over de finish.

Westra in groep vroege vluchters

Het peloton begon rond het middaguur aan de enige kasseienrit van deze Tour. Naast het enige klimmetje van de dag moesten de renners op de route van Seraing naar Cambrai circa dertien kilometer kasseistroken over.

De langste rit van deze Tour (223 kilometer) begon met een aanval van Lieuwe Westra, Perrig Quemeneur, Thomas De Gendt en Frederic Brun. Zij hadden na veertig kilometer liefst negen minuten te pakken maar toen greep Giant-Alpecin in, de ploeg van Parijs-Roubaixwinnaar Degenkolb.

Net voor de eerste stenenstrook, na 102 kilometer,was de marge nog maar een minuutje, maar daarna dijde de voorsprong van het kwartet plotseling weer uit. Het peloton liet de koplopers nog even bungelen om ze na 185 kilometer alsnog in te rekenen.

  • NOS
    Toptien etappe 4
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 4

Pech Boom, Martin plaatst aanval

Daarna barstte de strijd los tussen de klassementsrenners en de renners die goed uit de voeten kunnen op kasseien. Zo zat Boom, vorig jaar winnaar van de kasseienrit in de Tour, steevast bij de voorsten en viel de Belg Vanmarcke een paar keer aan.

Beiden werden echter door pech uit de kopgroep geknikkerd. Daarna viel Tourwinnaar Vincenzo Nibali aan en ook Chris Froome, winnaar van de Tour in 2013, liet zich gelden. Na de laatste strook, op tien kilometer van de streep, kwamen er voorin een man of veertig bijeen. En toen was het wachten op een aanval of een sprint.

Het werd een aanval, van tijdrijder Martin en hij hield stand, won de rit en reed bovendien Froome uit de gele leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl