NOS Wielrennen

Etappe 4: dertien kilometer kasseien

De etappe van dinsdag 7 juli

Met Chris Froome in de gele trui en onder anderen Fabian Cancellara en Tom Dumoulin niet meer in koers, komt de Ronde van Frankrijk dinsdag dan eindelijk op Franse bodem terecht.

Het peloton krijgt opnieuw een kasseienrit voor de kiezen, net als vorig jaar. De vierde etappe voert de renners vanuit het Belgische Seraing naar Cambrai, een tocht van 221 kilometer die gelardeerd is met ruim 13 kilometer steentjes, verdeeld over zeven stroken.

De eerste strook dient zich pas na 104 kilometer aan. De laatste is 3,7 kilometer lang, waarna er nog een kleine tien kilometer wacht tot de streep.

NOS-wegkapitein en ploegleider Michiel Elijzen voorziet net zo'n zenuwachtige koers als zondag op weg naar Zeeland. "Er is een lange aanloop tot de eerste van zeven kasseienstroken. Zodra ze daar komen, zal het er ongetwijfeld hectisch aan toegaan."

Waar kijk je naar uit?
"Het wordt interessant om te zien hoe de tactiek zal zijn op materiaalgebied. De kopmannen zullen een kilometer of twintig voor de eerste kasseienstrook van fiets moeten wisselen, en per kopman gaan één of twee knechten dat ook doen."

"Met bredere banden en een lagere bandenspanning rijdt het comfortabeler over de kasseien, maar op de gewone weg is het dan net alsof je een lekke band hebt. Dat kost veel energie. Maar als je met een gewone fiets de kasseien opgaat, stuiter je alle kanten op en is het risico op een lekke band erg groot. Ik ben benieuwd hoe de ploegen dat gaan doen."

Wie zijn de favorieten voor de ritwinst?
"John Degenkolb natuurlijk. Hij heeft dit jaar Parijs-Roubaix gewonnen. Bovendien heeft hij wat goed te maken na de etappe naar Hoei, waarin de Giant-Alpecin-ploeg Tom Dumoulin verloor. De moraal moet worden opgekrikt. Maar Peter Sagan rijd je er niet zomaar vanaf."

"Sep Vanmarcke is speciaal voor deze rit met Lotto-Jumbo meegegaan naar de Tour. Maar om te winnen moet hij solo aankomen. En dat wordt lastig. Parijs-Roubaix is een grote slijtageslag op één dag met bijna zestig kilometer kasseien. Dat is heel anders dan dertien kilometer steentjes in een etappekoers waarin het vooral draait om de klassementsrenners."

"Lars Boom maakt misschien weer kans. Vorig jaar won hij ook. Maar het ligt eraan hoe de orders zullen zijn bij Astana. Al denk ik dat Vincenzo Nibali zichzelf wel redt. Dat lukte hem vorig jaar ook, toen hij als derde finishte."

Wie zou er voor een verrassing kunnen zorgen?
"Zdenek Stybar misschien, hoewel dat dan niet echt een verrassing is eigenlijk. Tony Martin zal er alles aan doen om de gele trui te pakken. Hij staat maar één seconde achter Chris Froome. Hij heeft bovendien wel het postuur voor de kasseien: zwaar gebouwd en één bonk spier."

Hoe zal het de topfavorieten voor de eindzege vergaan?
"Ik verwacht dus geen moeilijkheden voor Nibali. Die is het meest onverschrokken. En Contador rijdt altijd heel attent. Die fietst er ook wel overheen, denk ik. Maar voor de lichtgewichten Froome en Nairo Quintana wordt het andere koek."

Tot slot: wie wint er?
"Sagan. Zoals ik al zei: ik denk niet dat ze hem er vanaf kunnen rijden. En dan zal het gaan tussen hem en Degenkolb. Die laatste is wel meer een sprinter, maar hij heeft ook vaak de sprint moeten aantrekken voor Marcel Kittel. Sagan is meer gewend om voor zichzelf te sprinten. Dat kan net het verschil zijn."

De vierde etappe is vanaf 14.10 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl