Tom Dumoulin jaagt op de gele trui

Dumoulin in het geel, is het mogelijk?

Er gloort voor Tom Dumoulin opnieuw hoop om de gele trui om zijn schouders te hijsen. De Nederlander weet wat hij daarvoor moet doen in de derde Touretappe: zeven seconden pakken op Fabian Cancellara en de Muur van Hoei overleven.

Dumoulin was zondag op Neeltje Jans de enige Nederlander die in de voorste groep eindigde (achtste), maar hield daardoor de gele trui in het vizier. De tijdritspecialist duldt nu alleen Cancellara (zes seconden) en Tony Martin (drie) voor zich.

Volgens NOS-wegkapitein Theo Bos is het denkbaar dat Dumoulin vanmiddag op de Muur van Hoei tijd kan pakken op zijn concurrenten. Hij geldt immers als een relatief sterkere klimmer dan Cancellara en Martin.

De Muur

Maar hoe lastig is de gevreesde Muur van Hoei voor Dumoulin, die meer als tijdritspecialist geldt? De korte, maar intensieve klim van 1.300 meter uit de Waalse Pijl heeft een indrukwekkend stijgingspercentage van gemiddeld 9,6.

Het wielermonument begint langs de rijtjeshuizen van Huy, duidelijk zichtbaar door de veelvuldig op het asfvalt gekalkte plaatsnaam. Het eerste stuk van zo'n 500 meter is voor de renners behapbaar met vier á vijf procent.

Scherprechter is waarschijnlijk het moment, na ongeveer 900 meter, waar het stijgingspercentage voor 300 meter tussen de 14 en 19 procent ligt. Daar hopen de renners met een plan hun slag te slaan.

Dumoulin gaat vechten voor gele trui
  • cyclingpro.net
    Een gedeelte van de route op de befaamde Muur van Hoei
  • NOS / klimtijd.nl
    Opbouw Muur van Hoei

De Muur van Hoei is een typische beklimming uit een voorjaarsklassieker. Relatief kort en steil zoals de Cauberg in de Amstel Gold Race of de Koppenberg uit de Ronde van Vlaanderen.

Explosiviteit is dus het toverwoord. En dat beheerst Dumoulin doorgaans beter dan Cancellara en Martin.

Race in de race

Het wordt vermoedelijk 'een race in de race', omdat mannen als Alejandro Valverde (won drie van de laatste tien edities van de Waalse Pijl), Joaquim Rodríguez, Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Alberto Contador zich voorin zullen melden en voor de dagzege zullen gaan.

Dat voorin zitten wordt overigens nog een hele krachttoer. De weg in Hoei is smal, waardoor het dringen geblazen is. Maar als Dumoulin zich enigszins naar voren weet te wurmen, kan hij wellicht de eerste Nederlandse geletruidrager worden sinds Erik Breukink in 1989.

Waalse Pijl 2015: zege Valverde

Algemeen klassement na tweede Touretappe

RennerPloegTijd
1. Fabian Cancallara (Zwi)Trek3.44.01
2. Tony Martin (Dui)Etixx-Quick-Step+0.03
3. Tom Dumoulin (Ned)Giant+0.06
10. Chris Froome (GB)Team Sky+0.48
14. Alberto Contador (Spa)Tinkoff-Saxo+1.00
28. Robert Gesink (Ned)LottoNL+1.59
30. Bauke Mollema (Ned)Trek+2.03
33. Vincenzo Nibali (Ita)Astana+2.09
39. Alejandro Valverde (Spa)Movistar+2.22
71. Joaquim Rodríguez (Spa)Katsjoesja+2.52

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl