Na de start kon de gemeente zondagmiddag beginnen met opruimen
NOS Nieuws

'Een normale maandag in Utrecht, maar het voelt nog niet zo'

Een enorm feest was het. De Utrechtse Tour-wethouder Jeroen Kreijkamp kijkt trots en tevreden terug op de Grand Départ. Twee dagen lang ging zijn stad de hele wereld over. De vraag is wel hoe Utrecht die internationale bekendheid kan vasthouden. "Daar moet je wat voor doen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Was het een opluchting toen de renners de stad uit waren?

"Het was een gek gevoel. Ik zat in de auto toen ze de stad uitreden. Het is iets waar je jaren aan hebt gewerkt met heel veel mensen, en dan fietsen ze veilig de stad uit. Dat gaat met een heel goed gevoel. Maar het gevoel daarvoor, als je bijna 500.000 mensen langs het parcours ziet staan, maakt ons trots. De hele wereld heeft Utrecht kunnen zien.

Tourdirecteur Christian Prudhomme had het over een van de beste Tourstarts ooit. We zijn naar Neeltje Jans meegegaan en hebben hem gisteren nog gesproken. Hij was heel enthousiast, maar hij was ook alweer met de volgende etappe bezig. Zo gaat dat. De Tour stopt voor niemand."

Waar vreesde u voor dit weekend?

"Ik was bang dat er iets mis zou gaan met een renner en een toeschouwer, dat ze elkaar zouden raken. Wielrennen is een sport die heel dicht op de mensen zit. Dat is het mooie eraan, maar er kan ook iets misgaan.

Het mooiste moment was de huldiging van de winnaar in Utrecht. Maar ook het moment dat ik zelf achter Wilco Kelderman aanreed, de lokale favoriet, die echt ongelooflijk veel applaus kreeg. Ik hoorde hem zeggen dat hij op dat moment kippenvel kreeg. Daar doe je het voor als stad."

De gemeente heeft 6 miljoen uitgetrokken voor de Tourstart. Blijft het bij dat bedrag?

"Ik ga ervan uit dat we binnen de begroting zijn gebleven. Ik heb geen andere signalen gekregen. Maar Utrecht is de hele wereld overgegaan, en dat levert ook veel op voor de stad.

Om dat succes vast te houden, daar moet je wat voor doen. Je wil dat je stad ook op de lange termijn internationale bekendheid krijgt. Er komen al steeds meer toeristen naar Utrecht en er zijn heel veel innovatieve ondernemingen, er is het Science Park, de universiteit. Al die uitstraling helpt ook het bedrijfsleven."

En hoe ligt Utrecht er nu bij?

De medewerkers van Stadswerken hebben een topprestatie geleverd. De stad is direct na afloop weer helemaal schoongemaakt, zodat het weer een hele normale maandagochtend is. Voor mij voelt het nog niet zo, maar voor heel veel Utrechters wel, en dat is hartstikke mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl