NOS Wielrennen

Ploegleider De Jongh: scherp zijn en een beetje geluk

  • AFP
    Alberto Contador concentreert zich in Utrecht voor de start van de tweede etappe van de Tour de France
  • EPA
    Alberto Contador aan kop van de voorste waaier in de tweede etappe van de Tour de France

Alberto Contador deed vandaag uitstekende zaken in Zeeland. De Spanjaard finishte met Chris Froome keurig in de voorste groep en pakte daarmee bijna anderhalve minuut op zijn concurrenten Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

"Die tijd heb je liever als voorsprong dan als achterstand", hield Contador zich na afloop op de vlakte. "Maar de Tour is nog lang niet voorbij en dit soort verschillen zijn te verwaarlozen."

"Feliciteren is te vroeg", vindt ploegleider Steven de Jongh, "maar we zijn wel blij. Vanmorgen in de teammeeting zeiden we al dat je in dit soort etappes soms meer tijd verliest dan in een bergetappe. Dus ze moesten echt scherp zijn. Dat waren ze."

Geluk nodig

Heeft het feit dat De Jongh elke Zeeuwse dam op zijn duimpje kent een rol gespeeld? "Ik denk niet dat het helpt", zegt Steven de Jongh resoluut. "Ik denk dat elke ploegleider vandaag wist waar de wind op de kant is. Dan heb je een beetje geluk nodig om je ploeg op het juiste moment van voren te hebben."

De Jongh hoefde kopman Contador niet op scherp te zetten. Niet voor niets kwam de Spanjaard ook in 2013 zonder kleerscheuren uit de waaierrit naar Saint-Amand-Montrond.

De Jongh: "Alberto is zeker alert. Maar we hebben ook genoeg ervaring meegenomen om hem in die vlakke ritten van voren te houden. Peter Sagan, Matteo Tossato, Daniele Bennati, dat zijn jongens die weten hoe het is om in de wind te rijden."

Dumoulin kan geel pakken

De eerste slag is misschien gewonnen, maar de oorlog duurt nog lang. Dat weet De Jongh. "Voor Alberto is dit mooi meegenomen. Tot aan de ploegentijdrit hebben we nog een paar lastige ritten. Doet de mogelijkheid zich weer voor om tijd te pakken op de concurrenten, dan zal hij dat zeker doen."

Zoals morgen op de Muur van Hoei? De Jongh: "Morgen is er een hele goede kans voor Tom Dumoulin om het geel te pakken. Dat denk ik echt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl