NOS Wielrennen

Zege voor Greipel op Neeltje Jans

André Greipel heeft de tweede rit in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Lotto-Soudal won in de 166 kilometer lange rit van Utrecht naar Neeltje Jans de sprint van een grote eerste groep en klopte de sprintkanonnen Mark Cavendish en Peter Sagan. Ook Tom Dumoulin, Chris Froome en Alberto Contador zaten in de eerste groep.

Fabian Cancellara finishte als derde en nam de gele trui over van Rohan Dennis. De Australische winnaar van de tijdrit van zaterdag finishte op 1.28 in een tweede pelotonnetje met Bauke Mollema, Robert Gesink en favorieten als Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot.

Clement in eerste kopgroep

Nadat de renners een half uurtje door de binnenstad van Utrecht gepedaleerd hadden, werd om 13.48 uur het startsein gegeven voor de tweede Touretappe, die naar het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Vrouwenpolder voerde.

Stef Clement, Perrig Quémeneur, Armindo Fonseca en Jan Bárta tekenden al in de eerste kilometer voor de eerste ontsnapping van deze 102de Tour. Zij gaven de eerste helft van de etappe kleur, maar spektakel volgde pas nadat Clement, Fonseca en Bárta na 103 kilometer als laatste vluchters waren gepakt. Kort daarvoor was het peloton in het steeds slechter wordende weer in stukken uiteengevallen, waarbij veel grote namen op achterstand raakten.

Veel favorieten missen de slag

Dumoulin was de enige Nederlander in de omvangrijke eerste groep, waarin ook onder anderen Froome, Contador,Tony Martin, Michal Kwiatkowski, Rigoberto Urán, Cancellara, Cavendish, Sagan, Greipel en Tejay Van Garderen zich bevonden.

Tot degenen die de slag gemist hadden, behoorden naast Bauke Mollema, Robert Gesink, Wout Poels en Wilco Kelderman (die in de regen twee keer ten val was gekomen) ook de topvier van de vorige Tour (Nibali, Péraud, Pinot, Valverde) en medefavorieten Rodríguez en Quintana. Nibali had ook nog de pech dat hij in de slotfase lek reed, maar hij sloot wel weer aan bij de tweede groep, die zijn achterstand geleidelijk zag oplopen.

Zevende ritzege Greipel in Tour

De groep Contador, Froome, Dumoulin zag zijn voorsprong op het pelotonnetje met de overige favorieten oplopen tot anderhalve minuut. Kelderman, Steven Kruijswijk (zevende in de Giro) en Laurens ten Dam (negende in de vorige Tour) behoorden tot de renners die op nog grotere achterstand raakten.

Op het werkeiland Neeltje Jans in het Zeeuwse Vrouwenpolder sprintte Greipel naar zijn zevende ritzege in de Tour. Sagan werd tweede, voor Cancellara die de gele trui overnam van Dennis. In het klassement is Tony Martin tweede op 0.03 en Dumoulin derde op 0.06.

  • NOS
    Toptien etappe 2
  • NOS
    Algemeen klassement na etappe 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl