José Beyaert wint in 1948 de wegrit op de Olympische Spelen in Londen
NOS WielrennenAangepast

Vergeten renners in Tour de Frank: José Beyaert

In het programma Radio Tour de France portretteert schrijver Frank Heinen elke dag een vergeten renner uit het peloton. In de laatste aflevering het verhaal van de Fransman José Beyaert. De wielrenner die in zijn jeugd trainde om bokser te worden, maar zijn bril zat hem in de weg. Beyaert wordt wielrenner en wint op de eerste naoorlogse Olympische Spelen goud in de wegwedstrijd. Uiteindelijk komt Beyaert terecht in de wereld van de Colombiaanse cocaïnesmokkel.

In de 22ste aflevering staat de Spaanse wielrenner Francisco Cepeda centraal. Hij kwam in 1935 hard ten val tijdens de afdaling van de Col du Galibier en overleed enkele dagen later.

In aflevering 21 Valentino Fois. Een Italiaanse renner die zijn moeder beloofde dat hij zijn landgenoot Marco Pantani niet achterna zou gaan. Toch zijn er parallellen te trekken tussen de oud-ploeggenoten. Ook Fois zocht zijn heil in drank en drugs.

In aflevering twintig het verhaal van Dieter Wiedemann. Een Duitse renner die leefde aan de Oostkant van het IJzeren Gordijn en scherp in de gaten werd gehouden door de Stasi.

In aflevering negentien het verhaal van Santiago Botero. Een renner uit Colombia wiens huis in 1993 instortte omdat er een autobom afging die gericht was aan zijn buurman, de drugsbaron Pablo Escobar.

In aflevering achttien staat Svein Tuft centraal. Een Canadees met een Noorse opa die in 1936 deelnam aan de Winterspelen.

In aflevering zeventien het verhaal van Filippo Simeoni. De Italiaan speelt meteen open kaart met de dopingjagers, doorbreekt daarmee de omerta en wordt 'ciclista non grata'.

In aflevering zestien staat Marc Lotz centraal. De oud-renner van Rabobank en Quick Step rijdt nu met zijn vrouw en hond in een oude brandweerwagen door Afrika.

In aflevering vijftien staat de Spanjaard Pello Ruiz Cabestany centraal.

In aflevering veertien staat er een renner centraal die werd geïnspireerd door een Indiaan: Martin 'Cochise' Rodriguez.

In aflevering dertien staat Óscar Sevilla centraal. Hij was in 2001 met zijn jeugdige gezicht de ideale winnaar van de witte trui. Dat gezicht heeft hij nog steeds, de leeftijd niet.

In aflevering twaalf staat Marie Marvingt centraal, een Franse vrouw die in haar eentje de Tour de France reed. 's Avonds, achter het peloton aan.

In aflevering elf staat Antonio Martín centraal. De Spanjaard staat begin jaren negentig te boek als groot talent wanneer een ongeluk een einde maakt aan zijn leven.

In de tiende aflevering staat Christophe Rinero centraal, een Fransman die in de Tour 'Dopage' de France in 1998 de bolletjestrui won.

In aflevering negen staat Roger Walkowiak centraal, de misschien wel onbekendste Tourwinnaar van na de oorlog.

In de achtste aflevering staat Pascal Poisson centraal, de Franse wielrenner met een grote liefde voor zeezeilen.

In de zevende aflevering het verhaal van Ramón Hoyos, de Colombiaanse wielrenner die zijn eigen postzegel had.

In de zesde aflevering vertelt Heinen het verhaal van de Britse wielrenner Joey McLoughlin. De man met het uithoudingsvermogen van een Volvo die altijd binnen heeft gestaan.

In aflevering vijf het verhaal van de Colombiaan Juan Mauricio Soler. In 2007 winnaar van de bolletjestrui, maar dat zou zijn enige succes zijn in de Tour.

In de vierde aflevering vertelt Frank Heinen het verhaal van de drie broers Vervaecke. Twee van hen zijn succesvol in de Tour, maar na hun carriere gaat het snel bergafwaarts.

In de derde aflevering vertelt Frank Heinen het verhaal van Jevgeni Berzin, een Rus die snel kwam en net zo snel weer uit het peloton verdween.

In aflevering twee van Tour de Frank gaat het over Gary Wiggins, de vader van oud-Tourwinnaar Bradley Wiggins.

In de eerste aflevering van Tour de Frank staat de Franse oud-renner Henri Pépin centraal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl