Etappe 2: Utrecht-Neeltje Jans
NOS Wielrennen

Etappe 2: vechten om het juiste wiel in Zeeland

Met Rohan Dennis in het geel rijdt het Tourpeloton zondag vanuit Utrecht via Rotterdam naar Zeeland. De finish van de tweede etappe over 166 kilometer ligt op het werkeiland Neeltje Jans, dat onderdeel is van de Oosterscheldekering. Een kolfje naar de hand voor de grote sprintploegen. Of toch niet?

We vragen het aan de enige NOS-wegkapitein die weet hoe je een massasprint moet winnen, Theo Bos.

Vandaag gaan we de sprinters voor het eerst in actie zien. Toch?

"Ja, maar het wordt een hele rare sprint. Zeker als we windkracht vier of hoger krijgen vanuit het westen. Dan gaat het een hele nerveuze, hectische koers worden."

Waaiers!

"Inderdaad. In het begin is het draaien en keren. Als de wind sterk genoeg is, wordt het een afvalrace. Het peloton zal op een lint getrokken worden en dan waaien van achteren de renners er vanzelf af. Dan blijft een klein groepje over en daar wil iedereen in zitten. Sprinters, maar ook de klassementsrenners."

Wie gaan we vooraan zien?

"De sprinters met de sterkste ploegen zullen overblijven. Etixx-Quick Step zal er zeker voor zorgen dat Mark Cavendish vooraan wordt afgeleverd. André Greipel zal Cavendish geen seconde uit het oog verliezen. De rest moet zorgen dat ze bij die ploegen in het wiel blijven zitten. En dat is gewoon ontzettend moeilijk."

Theo Bos

Gaan we verrassingen zien?

"Waaierrijden is een gevecht. Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar, mijn ploeggenoten bij MTN-Qhubeka, zijn meesters in dit soort ritjes. Als het een taaie sprint wordt en iedereen op het tandvlees zit, dan maken ze een kansje. Net als Alexander Kristoff."

En aan het einde wint...?

"Mark Cavendish."

De Dag van Morgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl