Rohan Dennis
NOS Wielrennen

Schoolslagnederlaag deed Dennis voor de fiets kiezen

Rohan Dennis schreef zaterdag historie. De 25-jarige Australiër van BMC raffelde de openingstijdrit van de 102de Ronde van Frankrijk over 13,8 kilometer af in 14 minuten en 56 seconden.

Zijn gemiddelde snelheid bedroeg 55,45 km/uur, waarmee hij Chris Boardman afloste als recordhouder in de Tour. De Britse tijdrijder realiseerde in 1994 bij de Grand Départ in Lille een gemiddelde van 55,27 km/uur tijdens de race tegen de klok over ruim 7 kilometer.

Voor wielerinsiders is Dennis uiteraard geen onbekende, maar voor de volgers op afstand kwam zijn coup toch als een verrassing. "Op zijn vijftiende, toen hij nog dacht zwemmer te gaan worden, werd hij ontdekt door het Zuid-Australische sportinstituut", weet NOS-wielercommentator Joris van den Berg. "Dat zag een wielrenner in hem. Dennis heeft toen een tijdje in het geniep wielertrainingen afgewerkt, want hij wilde zijn zwemcoaches niet teleurstellen."

Schoolslag

Uiteindelijk hakte de jongeling de knoop door na een pijnlijke nederlaag op de schoolslag tijdens de nationale juniorenkampioenschappen. "In 2011 reed hij een jaartje in Nederlandse dienst. Bij de opleidingsploeg van Rabobank was hij dat seizoen ploeggenoot van onder anderen Wilco Kelderman en Tom Dumoulin."

In 2013 maakte Dennis voor het eerst van nabij kennis met de Tour de France. "Hij reed toen voor Garmin-Sharp en verliet de ronde, volgens afspraak, na de achtste etappe. Hij was nog maar 23 en nog volop aan het leren.”

Een klein jaar geleden volgde plots de overstap naar BMC. “Dat had vooral te maken met de aanwezigheid van Allan Peiper bij BMC. Dennis wilde dolgraag met die ploegleider samenwerken. Maar vreemd was het natuurlijk wel, zo'n transfer in augustus. Zes weken later ontfermde hij zich samen met Sylvain Dillier, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Tejay van Garderen en Peter Velits in Ponferrada over de wereldtitel ploegentijdrit."

Drie dagen later werd hij vijfde in de individuele race tegen de klok, achter Bradley Wiggins, Tony Martin, Tom Dumoulin en Vasil Kiryienka. Hij kwam achttien seconden tekort voor brons.

Tour Down Under

Aan het begin van dit seizoen liet hij meteen zien meer te kunnen dan louter tijdrijden: hij schreef de Tour Down Under op zijn naam. “Dat gebeurde eigenlijk per ongeluk. Dennis won de derde etappe, waarbij hij zijn kopman Cadel Evans drie seconden voor bleef. Eigenlijk moest Evans de ronde winnen, want hij zou na de ‘TDU’ afscheid nemen. Dennis beloofde daarmee rekening te gaan houden. Maar hij stond de leiding niet meer af.”

Ondertussen onderscheidde Dennis zich ook op de baan. Hij maakte zowel in 2010 als 2011 deel uit van de Australische ploeg die op de WK de titel op de ploegenachtervolging greep. En op 8 februari van dit jaar pakte hij met 52,491 kilometer het werelduurrecord. Dat dat record inmiddels op naam staat van Bradley Wiggins doet niets af aan die knappe prestatie.

Het haalt het echter niet bij de gele trui die hij op de eerste Tourdag veroverde in Utrecht. "Dit is een droom, iets wat ik altijd heb gewenst", aldus de trotse Australiër.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl