NOS Wielrennen

Boom: stempel niet terecht

Na vijftien hectische uren was Lars Boom dan toch aan de start verschenen van de tijdrit waarmee de Ronde van Frankrijk zich in Utrecht op gang trok. Maar bijna was de 102de Tour de France aan de neus van de Astana-renner voorbijgegaan. Een te laag cortisolgehalte, gemeten tijdens een test in de aanloop naar de befaamde etappekoers, dreigde hem fataal te worden.

"Een beetje een storm in een glas water", kijkt de 29-jarige Brabander terug. "Vanuit de UCI is er niets aan de hand. Ik voel mezelf ook prima en was klaar om te starten. Hoewel de tijd natuurlijk niet fantastisch was."

Astana is lid van de MPCC, de vereniging van professionele wielerteams die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, en die heeft de regel dat een renner met een te laag cortisolgehalte acht dagen niet mag koersen. "Daar heeft de ploeg zich aan geconformeerd", bevestigt Boom. "Maar in het verleden is al gebleken dat die test niet 100% is. Wij zijn 's ochtends om zeven uur getest. Ik denk dat als je gaat testen als je een paar uur wakker bent, het niveau alweer een stuk hoger is."

Verschillende maten

Bovendien zijn veel topploegen geen lid van de MPCC, weet de ploeggenoot van Vincenzo Nibali, de Tourwinnaar van vorig jaar. "Je gaat dan met verschillende maten meten in de wielersport. Dat is niet goed. "Er moet één richtlijn zijn en die komt vanuit de UCI. En daar moeten alle ploegen zich aan houden."

Hoewel Boom ogenschijnlijk de rust zelve is gebleven, heeft de aanvankelijke onheilstijding van vrijdagavond hem niet onberoerd gelaten. "Je schrikt er wel een beetje van. Misschien krijg ik nu een stempel. Maar dat is niet terecht natuurlijk. Ik probeer de komende dagen ervoor te zorgen dat dat weggaat."

Lieuwe Westra, die had genoten van zijn race langs het enthousiaste publiek in de Domstad, vond alle commotie rond zijn ploeggenoot maar drukte om niks. "Een raar verhaal. We missen bijna een renner door iets wat niet klopt. Er zijn al meer ploegen uit de MPCC gestapt. Als Boom bij een ploeg had gereden die niet lid was geweest, dan had hij gewoon kunnen rijden. Het is zo krom. Daarom zeg ik: allemaal erin of allemaal eruit."

Westra vindt commotie rond Boom drukte om niets

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl