Het wordt drukker en drukker langs de route van de Tour
NOS Nieuws

Snikheet en bomvol in Utrecht bij start Tour

Utrecht staat inmiddels vol met wielerliefhebbers. Zij staan in de brandende zon langs het parcours. Vooralsnog leidt de drukte niet tot grote problemen. "Het gaat hier nog wel soepel", zegt verslaggever Ardy Stemerding vanaf Utrecht Centraal, "maar het is nu echt druk."

De bezoekers zijn voorbereid op de hitte

"Het is wel heel warm", vertelt Stemerding. "Maar de gemeente is tevreden over de gang van zaken. Vooral bij de parkeergarages was het rustig. Mensen zijn vooral met het openbaar vervoer gekomen. Bij de NS waren ze daar goed op voorbereid."

In de stad is het erg druk. De gemeente roept mensen op om niet langer het parcours over te steken en vrijwilligers hebben op sommige plekken moeite om het publiek in bedwang te houden. Fans proberen de laatste plekken langs de hekken te bemachtigen.

"De toeschouwers proberen zich tegen de zon te beschermen met paraplu's en parasols", vertelt verslaggever Karin Alberts. "Overal hangen mensen uit het raam en ze staan te kijken vanaf hun balkons."

Bij de hulpposten van het Rode Kruis is het tot nu toe rustig. In totaal waren er om 13.30 uur 47 mensen behandeld. "Het is goed te doen", zegt een woordvoerder van de hulporganisatie. "Er zijn twee mensen doorverwezen naar het ziekenhuis. Er zijn een aantal mensen met klachten door de hitte, dat kunnen er vanmiddag nog meer worden."

Tijdens het inrijden werden de passerende wielrenners telkens luid toegejuicht. Zo'n vijftig Franse agenten begeleiden vandaag de wielrenners in samenwerking met de Nederlandse politie.

Zij konden niet voorkomen dat de Duitse renner Reto Hollenstein hard viel toen hij botste met een toeschouwer die het parcours overstak. Hij verschijnt ondanks zijn val wel aan de start van de Tour.

Het parcours is op een aantal grote schermen in de stad te volgen. "Op de Neude stond vanochtend nog maar een handjevol fans te kijken", zegt verslaggever Harrie van Veen. "In de buurt van de stadsschouwburg was het al wel snel bomvol."

Een groot aantal wielerliefhebbers komt alleen even de sfeer proeven. Zij vinden het te heet om langs het parcours te staan. "Ik ga lekker voor de tv zitten", vertelt een van hen. "Dan kun je alles tenminste van dichtbij zien."

  • NOS
    Er zijn nog plekken langs het parcours
  • NOS
    Op andere plekken in Utrecht is het al drukker
  • NOS
    Op het Neude zitten wielerfans op het terras
  • NOS
    Op het Neude zitten wielerfans op het terras
  • NOS
  • NOS
    Op de loopbrug bij de stadsschouwburg is het bomvol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl