NOS Nieuws

In Utrecht is het 'uitermate aangenaam'

Het wordt steeds drukker in Utrecht

Utrecht wordt steeds voller in aanloop naar de Tourstart vanmiddag, en ondanks de hitte en de mensenmassa's is de sfeer volgens verslaggever Kees van Dam "aangenaam en ontspannen".

Utrecht zindert al dagen van de Tour de France, maar vandaag bereikt de tourkoorts zijn hoogtepunt: om 14.00 uur begint de eerste etappe met een tijdrit van bijna veertien kilometer. Er zijn nog geen grote problemen voorgevallen, en veel mensen lijken het advies om met de trein te komen ter harte te nemen.

De hitte van vandaag lijkt nog niet in ieders bol te zijn geslagen. Via Twitter laten mensen trots zien dat ze voorbereidingen hebben getroffen: sommige zijn gewapend met een badje naar het parcours gekomen, andere komen aanzetten met koelelementen en biertjes. De gemeente Utrecht heeft extra tappunten langs het parcours gemaakt en op verschillende plaatsen worden flesjes water en bidons uitgedeeld.

Vanwege de hitte wordt aangeraden veel te smeren, veel water te drinken en de schaduw op te zoeken als dat mogelijk is.

Meerdere mensen roemen de gezellige sfeer, enkele enthousiastelingen laten weten dat ze "nu al wegbranden" maar toch "heel erg genieten". Wie een plekje in de schaduw heeft gevonden, is helemaal intens tevreden. Een enkele grappenmaker werpt zich op als vervanger van renner Lars Boom, die vanochtend even niet leek te kunnen starten vanwege een te lage cortisolwaarde. Maar helaas voor de amateurrenners met ambitie: Boom gaat gewoon op weg.

Anderen zijn vooral heel erg verbaasd over de lege wegen. De anders zo drukke kruispunten en bruggen zijn nu nog uitgestorven in afwachting van de renners die vanmiddag over het asfalt razen.

Looproutes

De renners beginnen vandaag om 14.00 uur en rijden door en om het centrum van Utrecht heen, met start en finish bij de Jaarbeurs. Voetgangers en fietsers kunnen het parcours in principe niet oversteken, op een aantal plaatsen zijn speciale voetgangersbruggen en doorgangen voor fietsers gemaakt.

Tot vanavond 20.00 uur worden auto's geweerd uit delen van het centrum en omliggende wijken. Ook morgen, als de tweede etappe in Utrecht start, is de stad van 08.00 tot 18.00 uur autoluw.

Looproute tijdens de tour

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl