Sommige fans waren er al vroeg bij vandaag
NOS Nieuws

Tourfans stromen Utrecht in

Wie vooraan wil staan als de Tour de France straks begint, kan natuurlijk niet om half twee komen aanzetten. Dus druppelt Utrecht nu al vol met fans, vrijwilligers en vips.

"Het is hier veel drukker dan normaal op een zaterdagochtend", vertelt verslaggever Karin Alberts in het NOS Radio 1 Journaal vanaf het Centraal Station in de stad. Groepen vrijwilligers komen in hun turquoise t-shirts de roltrappen op, petjes op en zonnebrand in de aanslag. "Ik heb factor veertig meegenomen en die ga ik helemaal opmaken denk ik", zegt een vrijwilliger die vandaag de hele dag op het schaduwloze Jaarbeursplein staat. Ook het Rode Kruis is al op volle sterkte aanwezig.

Wie de renners goed wil zien, moet er vroeg bij zijn

Mensen hebben de eerste trein genomen om zo vroeg mogelijk in Utrecht te zijn, anderen kozen eieren voor hun geld en zijn in de stad blijven slapen. Ook langs het parcours stijgt de tourkoorts al, mensen liggen achter de hekken om straks vol zicht te hebben op de fietsers.

De renners rijden straks door en om het centrum van de stad, het parcours oversteken kan niet. Helemaal opgesloten zijn de Utrechters niet: op een aantal plekken zijn voor voetgangers of fietsers bruggen of onderdoorgangen gemaakt.

"Het bier is voor de namiddag"

E komen zo'n 150.000 mensen met het openbaar vervoer naar Utrecht, zegt Alberts, nog eens zo'n 60.000 mensen kiezen voor de auto. De Tour de France start vandaag om 14.00 uur bij het Jaarbeursplein. Daar is ook de finish. Grote delen van binnenstad zijn helemaal afgesloten voor autoverkeer. De gemeente raadt mensen aan om zo veel mogelijk te voet of met de fiets te komen.

  • NOS / Karin Alberts
    De sfeer zit erin op Utrecht Centraal
  • Karin Alberts / NOS
    De gemeente Utrecht raadt iedereen aan met de trein te komen
  • Sophie Feenstra / NOS
    De gemeente heeft 13.000 hekken neergezet
  • ANP
    De echte fans waren er vroeg bij
  • Annemieke van Put / NOS
    Om 14.00 start de Tour de France in Utrecht
  • Annemieke van Put / NOS
    Ook de reddingsbrigade staat paraat
  • Annemieke van Put / NOS
    Het duurt nog even voor de renners langskomen
  • NOS / Lars Boogaard
    Looproute tijdens de tour

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl