NOS Nieuws

Utrecht klaar voor Grand Départ

Utrecht maakt zich op voor de start van de Tour de France. Vanmiddag is de eerste etappe: een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum van de stad.

De Domstad verwacht honderdduizenden bezoekers. Ook gisteravond was het al druk in het centrum van de stad. Onder meer op de Neude, het Domplein en het Janskerkhof waren gratis optredens. Ook trok een stoet, de Caravane d'Utrecht, van onder meer padvinders, harmonieën en deelnemers op fietsen door het Wilhelminapark.

Kinderen rijden op versierde fietsen tijdens de Caravane d’Utrecht

Gisteravond en vannacht zijn er hekken langs het parcours neergezet. In totaal is er ruim 27 kilometer hek geplaatst.

Hekken worden langs parcours neergezet

Vignetten

Sinds gisteravond 20.00 uur is de stad afgesloten voor autoverkeer dat geen vignet heeft. Controle was er volgens RTV Utrecht nauwelijks. Langs het parcours zijn tot nu toe 500 fietsen weggehaald. Vanochtend worden er nog meer verwijderd als gemeentewerkers een nieuwe controleronde lopen.

Schoonmakers die bij Vredenburg aan het opruimen waren, zeiden tegen de regionale omroep dat er nu al meer rotzooi ligt dan tijdens Koningsdag.

Iets minder warm

Het wordt voor de 198 wielrenners en de honderdduizenden bezoekers trouwens iets minder warm dan verwacht. Eerder deze week voorspelden enkele weerbureaus dat het 40 graden zou worden, maar dat wordt zeker niet gehaald. Alleen in het uiterste oosten van het land kan het 36 graden worden.

Toch raadt het KNMI Tourbezoekers aan om zich goed voor te bereiden op de hitte: "Vooral in de stad blijft het lang warm", zegt een woordvoerder. "Daar blijft de hitte tussen de gebouwen hangen en kan de wind niet vrijuit waaien". Buiten Utrecht wordt het ongeveer 30 graden.

Utrecht op slot voor Tourstart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl