Lars Boom wordt geflankeerd door kopman Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang tijdens de ploegpresentatie van Astana voor de Tour de France
NOS Wielrennen

'De hele MPCC-afspraak wankelt nu'

Eerder vanavond speelde Lars Boom wat met zijn kinderen op het terras van zijn hotel in Utrecht. Een paar uur later is zijn Tour de France mogelijk voorbij, nog voor die begonnen is. De MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible, red.) meldt namelijk dat bij de Astana-renner te lage cortisolwaarden in zijn bloed zijn geconstateerd.

"Volgens de afspraken van de MPCC zou Boom acht dagen niet mogen wielrennen", weet wielerverslaggever Gio Lippens. "Maar Aleksander Vinokoerov, de baas van Astana, heeft al laten weten dat Boom gewoon van start zal gaan. Tenzij de ploeg een vervanger mag aanwijzen. Formeel mag dat niet meer, de inschrijving en de ploegenpresentatie zijn al geweest."

MPCC wankelt

Na Theo Bos van Belkin in de Vuelta van 2013 en George Bennett van Lotto-Jumbo in de afgelopen Giro, zou Lars Boom dus wel eens de volgende renner kunnen worden die vanwege een lage cortisolwaarde niet van start gaat in een grote ronde. Tenminste, als zijn ploeg de principes van de MPCC onderschrijft. Van de UCI mogen de renners gewoon starten.

"Bij de zaak van Bennett bleek de test achteraf niet waterdicht. Dat was voor Lotto-Jumbo reden om uit de MPCC te stappen. Eerder stapten de Italiaanse ploegen Bardiani CSF - die wel een renner in de Giro liet starten met te lage cortisolwaarden - en Lampre-Merida al uit die club, die een schone wielersport voorstaat. Die hele MPCC-afspraak wankelt nu."

Waarom is de MPCC zoveel strenger? "Een lage cortisolwaarde zou kunnen wijzen op cortisonengebruik. Maar dat staat niet vast. Het is indirect bewijs, er zijn te veel onzekerheden."

Astana houdt poot stijf

Toch zou je zeggen dat juist Astana zich geen twijfelgevallen kan veroorloven. Na een aantal dopinggevallen op rij in de opleidingsploeg en de hoofdmacht dreigde de UCI begin dit jaar de licentie in te trekken van de Kazachstaanse formatie. "Dat zou je zeggen. Maar die achtergrond kan ook een reden zijn om de poot juist stijf te houden."

En Boom? "Hij kan een ziekte onder de leden hebben gehad, waardoor hij nu een laag cortisolgehalte heeft. Dan heeft hij gewoon enorme pech gehad."

"Er zijn teveel onduidelijkheden"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl