NOS Wielrennen

Dumoulin: heb Martin nog nooit op het vlakke verslagen

Dumoulin: eerst wattages, dan gevoel

Tom Dumoulin weet al dagen alle ogen op zich gericht. Aan de vooravond van de belangrijkste tijdrit in zijn nog prille loopbaan heeft de 24-jarige Limburger nog altijd een twinkeling in zijn ogen. Een twinkeling die plezier verraadt. "Ik heb er alles aan gedaan. Klopt, ik heb er zin in."

Rekenkundig

Het strijdplan ligt klaar. Volgens erkend proloogspecialist Jelle Nijdam is er in de korte tijdrit geen tijd voor aarzeling. De dood of de gladiolen, van start tot finish. Maar dat was een andere generatie.

"In mei hebben we het parkoers al verkend. Ik heb het vermogen in mijn hoofd, dat ik op dit parkoers wil leveren. Dat is bijna rekenkundig, ja. Natuurlijk ga ik ook naar mijn gevoel luisteren, maar het is belangrijker om constant vermogen te blijven leveren."

Dumoulin start morgen al om 16.25 uur, als eerste van de drie topfavorieten. Waarom? "Er is onweer voorspeld aan het einde van de middag. Dat wil ik sowieso voor zijn, ook al is het misschien warmer.

"Martin nog nooit geklopt in vlakke tijdrit"

In de Ronde van Zwitserland was Dumoulin sneller dan Cancellara in zowel de proloog als de afsluitende tijdrit. Tony Martin versloeg hij al eens in een geaccidenteerde tijdrit in de Ronde van het Baskenland. Reden voor torenhoge verwachtingen bij de Nederlandse wielervolgers.

Dumoulin ziet dat zelf anders. "Ik heb Tony Martin nog nooit verslagen in een vlakke tijdrit. Dus ik weet ook niet waarom iedereen denkt dat ik zomaar ga winnen morgen. Wanneer ik zelf tevreden ben? Als ik die vijftien minuten niet harder heb kunnen rijden. Als Martin en Cancellara sneller zijn, dan is dat zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl