NOS Nieuws

Een bonte optocht en 13.000 hekken in Utrecht

  • La Caravane d'Utrecht
    Aan La Caravane d'Utrecht doen veel kinderen mee
  • La Caravane d'Utrecht
    De bonte fietsoptocht vertrok uit het Wilhelminapark
  • La Caravane d'Utrecht
    De optocht heeft een carnavalesk karakter
  • La caravane d'Utrecht
    Een fiets is tijdens de optocht een rekbaar begrip
  • La Caravane d'Utrecht
    Veel deelnemers hebben hele kunstwerken gefabriceerd

Een groot deel van Utrecht wordt vanavond autoluw gemaakt voor de start van de Tour de France morgen. Intussen gaan de Tour-festiviteiten onverminderd door, met muziekoptredens en La Caravane d'Utrecht, een bonte optocht van fietsende en feestvierende Utrechters.

De eerste etappe van de Tour de France is een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum en de oostkant van Utrecht. Die begint om 14.00 uur. Twee uur eerder vertrekt de traditionele reclamekaravaan. Om te voorkomen dat de vele bezoekers aan de Grand Départ een verkeerschaos veroorzaken, worden de complete binnenstad en de wijken eromheen deels afgesloten voor auto's. Alleen bewoners en andere belanghebbenden met een vignet mogen er nog in.

  • NOS / Lars Boogaard
    De autoluwe zone
  • NOS
    Via transferia kunnen bezoekers de stad in
  • NOS / Lars Boogaard
    Het parcours kan maar op enkele plaatsen worden gekruist

Voor de afzettingen zijn 13.000 dranghekken nodig, die in de loop van de avond op hun plek worden gezet. Het parcours van de tijdrit wordt volledig afgesloten. Vannacht kunnen voetgangers en fietsers die straten nog wel op bepaalde plaatsen oversteken, maar morgen tussen 05.00 en 20.00 uur is ook dat onmogelijk. Wie dan van de ene kant naar de andere kant van het parcours wil, moet een brug of tunneltje zoeken.

Tweede etappe

Dat geldt ook voor het parcours van de tweede etappe, zondag. De renners maken dan, nadat ze de binnenstad hebben doorkruist, een rondje tegen de klok in door de buitenwijken om vervolgens via Gouda en Rotterdam naar Zeeland te koersen. De finish is dan op het voormalige eiland Neeltje Jans in de Oosterschelde.

Doordat de tweede etappe als een spiraal door Utrecht gaat, is het autoluwe gebied zondag nog groter dan morgen. Ook daarvoor worden vanavond al voorbereidingen getroffen. Zo is de W.A. Vultostraat, doorgaans een drukke doorgaande weg met veel geparkeerde auto's in de wijk Hoograven, nu al helemaal leeg.

Een deel van de 13.000 dranghekken die vanavond worden geplaatst

Uitgedost

De optocht La Caravane d'Utrecht is om 19.15 uur vertrokken uit het Wilhelminapark in het oosten van de stad. Honderden carnavalesk uitgedoste deelnemers, onder wie veel kinderen, lopen en fietsen naar het Vredenburg in de binnenstad. In tegenstelling tot gisteren werkt het weer vandaag goed mee.

Vanwege de start van de Tour de France zendt de NOS zaterdagochtend extra journaals uit op NPO 1 vanaf 09.00 uur.

Utrecht gebruikt 3D-techniek voor mensenmassa's Tour

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl