Stef Clement bij de ploegenpresentatie van de Tour van 2015
NOS Wielrennen

Clement in de Tour: voilà, daar ben ik weer

Vorig jaar verliet Stef Clement in tranen de Tour de France nadat een valpartij in de zevende etappe verder fietsen onmogelijk had gemaakt.

"Vanaf de winter is dit het geweest en nu is het klaar voor het begonnen is. De Tour was alles. En nu sta je buiten", sprak een emotionele Belkin-renner vlak na zijn forfait. Maar een jaar later staat hij toch weer monter aan de start van zijn vijfde Ronde van Frankrijk.

Late bevestiging

"Toen ik vorig jaar thuiskwam uit de Tour, zei ik: ik ga er nooit meer heen. Het is goed geweest. En voilà, daar ben ik weer!", aldus Clement aan de vooravond van de Tour de France 2015.

Terugkijkend naar de dramatisch verlopen editie van 2014 spreekt Clement van een goede les. "Je kunt niet alles afdwingen. We hebben vorig jaar zo hard naar de Tour toegewerkt en de stress zo hoog opgebouwd, dat je dan een soort van emotionele uitbarsting krijgt als je voortijdig naar huis moet. Dit jaar ben ik helemaal niet met de Tour bezig geweest. Ik hoorde pas tien dagen van tevoren dat ik mee mag. Dat is toch wel een heel andere beleving vooraf."

Stef Clement wordt verzorgd in de berm na zijn valpartij in de zevende etappe van de Tour de France 2014.

Je eigen Tour

De 32-jarige coureur oogt ontspannen aan de vooravond van de eerste opdracht, de tijdrit in Utrecht. "Je maakt je eigen Tour, hè", legt hij uit. "Je kunt jezelf helemaal gek maken van tevoren. Maar dan komt het gekkenhuis vanuit jezelf. Terwijl de druk van buitenaf al groot genoeg is. De kunst voor renners als ik is dat je realistisch moet zijn en de Tour moet ondergaan. Ik ben niet een renner die de Tour kan maken."

Na jarenlang voor een Nederlandse ploeg te hebben gekoerst, rijdt Clement nu voor het Zwitserse IAM Cycling. "Het is een heel andere ploeg, zonder historie en zonder vastgewortelde gewoontes. Daar was ik naar op zoek. Ik heb die gewoontes altijd als heel prettig ervaren, tot vorig jaar. Toen voelde ik ineens bij mezelf dat het me benauwde."

"Als je ergens al tien jaar met dezelfde mensen werkt, dan zijn er bepaalde verwachtingen van hoe je fietst, hoe je eet, hoe je slaapt, hoe je je gedraagt. Je bent en je wordt wat er van je verwacht wordt. Terwijl je je als mens ook ontwikkelt. Op een gegeven moment kan je niet meer aan de verwachtingen voldoen die de buitenwereld misschien van je heeft."

Dubbel genieten

Clement geniet met volle teugen van de Tour-start in Utrecht. Vooral ook omdat hij in 2010 door een blessure ontbrak bij Le Grand Départ in Rotterdam. "Daar heb ik veel aan gedacht. Ik had de Tour drie jaar op rij gereden en toen 'ie in 2010 letterlijk langs mijn huis naar Rotterdam reed, moest ik hem missen. Nu is het dubbel genieten, met mijn zoontjes die erbij kunnen zijn. Dat is super."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl