Via Dimension Data is komende Tour de France elke renner continu te volgen tijdens een etappe. Wat is zijn voorsprong of achterstand op het peloton of de geletruidrager?
NOS Wielrennen

Elke Tourrenner op de voet te volgen

De Aspin, Tourmalet, Plateau de Beille, Glandon, Galibier en Alpe d'Huez: allemaal bekende cols die dit jaar weer in de Tour de France opduiken en het peloton ver uiteen zullen slaan.

Waar zit Bauke Mollema, fietst Alberto Contador wel voorin, wat is de voorsprong van Chris Froome, heeft Robert Gesink nog de juiste snelheid om mee te draaien met de kopgroep, hoeveel bedraagt de achterstand van je favoriete renner op de koploper?

Allemaal vragen die tijdens de Tour geregeld opduiken en waarop het antwoord deze zomer eenvoudig te verkrijgen is. Vanuit de huiskamer kan de positie van elke renner in de Tour continu worden gevolgd, is op de seconde te zien hoeveel voorsprong een koploper heeft of wat de achterstand van een gevallen favoriet eventueel bedraagt.

Onder het zadel

Het bedrijf Dimension Data sloot een vijfjarig contract met Tourorganisator ASO. De 198 renners die zaterdag in Utrecht aan de Tour beginnen, hebben allemaal een zender onder het zadel zitten. Daarmee wordt precies aangegeven waar de renner zich bevindt en welke snelheid hij heeft.

De door Dimension Data aangeleverde informatie is tijdens de Tour voor iedereen - van tv-station, commentator tot wielerfan - live beschikbaar.

Oortjes

Camera's op de fiets die een blik in het peloton geven, kennen we al langer. Maar elke renner individueel via een digitaal platform volgen is nieuw. "Je kunt je eigen keuzes maken", zegt Erik Bakker, senior marketing manager van de Nederlandse tak van Dimension Data, dat tijdens de Tourstart in Utrecht in de Jaarbeurs inzicht geeft in de noviteit voor de Tour.

"Het zijn de oortjes anno 2015. De zenders onder het zadel van de coureurs sturen de positie en snelheid door naar volgauto's, die de informatie doorgeven aan helikopters. Van daaruit gaan de gegevens naar een grote datatruck, waar alles wordt verwerkt tot nieuwe informatie voor tv-stations, commentatoren en het grote publiek. Dit wordt een nieuwe kijkervaring voor het publiek."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Vijfjarig contract

De nieuwe technologie houdt niet op na deze Tour. Het databedrijf heeft een vijfjarig contract met ASO en het is de bedoeling dat alle door de Fransen georganiseerde wielerevenementen ermee gevolgd kunnen worden.

De komende jaren dient het platform met meer informatie te worden uitgerold. "De technologie maakt het mogelijk de race te volgen op een manier die tot op heden niet mogelijk was. Met deze oplossing kun je renners volgen en nauwkeurige informatie over hun locatie en snelheid inwinnen"', zegt Bakker.

De datatechnologie is getest tijdens het Criterium du Dauphiné. De website is zo gebouwd dat die 17 miljoen kijkers en tweeduizend pagina-aanvragen per seconde aankan.

Prudhomme enthousiast

Tourdirecteur Christian Prudhomme is laaiend enthousiast over de nieuwe volgmogelijkheid. "De hoogwaardige technologie geeft een betere analyse van de race, toont de tactieken en laat zien hoe belangrijk de rol van iedere renner binnen zijn team is.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl